4G biedt te weinig, 5G komt te laat

verbindingAlgemeen

4G zal eind 2018 tegen haar capaciteitsgrenzen komen en 5G is dan nog niet uitgerold. Dat stelt Eildert van Dijken, principal consultant bij ict-adviesbureau Strict.

 

Ondanks dat de capaciteit van LTE-netwerken nu goed is, lijkt het niet waarschijnlijk dat die capaciteit voldoende zal blijven, zegt Van Dijken in een opiniestuk op Connexie. De groei van het verkeer levert voor de mobiele operators een behoorlijke uitdaging op. De huidige architectuur van de 4G-netwerken kan ongeveer 5GB data per maand per gebruiker leveren. Op plekken met veel gebruikers zal het netwerk naar verwachting eind 2018 / begin 2019 tegen deze capaciteitsgrens aanlopen.
Belangrijk is dat operators hun maximale capaciteit blijven uitbreiden, want het verkeer groeit nog steeds sterk. Verhoging van de maximale snelheid zegt niet zoveel, belangrijker is dat veel gebruikers tegelijkertijd veel data kunnen ontvangen en versturen. Vooral de bouw van veel small cells op drukke locaties en de toepassen van LTE-LAA op de 5GHz-band kunnen de operators helpen om voldoende capaciteit te bouwen. Of de uitrol van nieuwe oplossingen snel genoeg gaat, is nog maar de vraag; we raken steeds meer gewend aan supersnel internet, altijd en overal. Opvolger 5G komt naar verwachting in Nederland pas in 2022 of 2023, terwijl voor die tijd al congestie wordt verwacht in 4G.

verbinding4G biedt te weinig, 5G komt te laat