900 tijdelijke extra frequenties voor twee dagen Tour de France

verbindingAlgemeen

Cancellara_Tour_de_France_2007_Waregem

Van 1 tot en met 5 juli wordt het een drukte van belang in de ether tussen Utrecht en Zeeland. Was de troonswisseling in 2013 al een hele uitdaging voor het agentschap, de organisatie van de twee dagen Tour in Nederland is een keer zo groot. Maar liefst 900 tijdelijke extra frequenties zullen gebruikt gaan worden en 75 tijdelijke vergunningen zijn inmiddels afgegeven. Er zijn zelfs zoveel vergunningen aangevraagd voor draadloze videoverbindingen, dat deze band helemaal vol is.

De grootste uitdaging wordt nog wel om de continuïteit van de telecommunicatie te garanderwn. Zo is een speciale app om het publiek te vertellen waar de leuke activiteiten in Utrecht plaatsvinden, voor de organisatie erg handig. Maar tegelijkertijd zorgt zo’n app er voor dat er nog meer draadloos gecommuniceerd wordt. Hierdoor ontstaat er een grotere kans op overbelasting van het draadloze netwerk in een zeer drukke stad als Utrecht waar regulier al veel telecommunicatie plaatsvindt.

Ook voor de finish op de Neeltje Jans in Zeeland wordt het spannend. In dit dunbevolkte en afgelegen gebied wordt extra capaciteit door telecompartijen bijgeplaatst om al het telecomverkeer goed te kunnen afhandelen. Zo is voor de live tv-uitzendingen heel veel frequentieruimte noodzakelijk. Maar ook de smartphones van de 10-duizenden verwachte bezoekers leggen een forse claim op het beschikbare spectrum. Daarbij is het allerbelangrijkst dat de hulpdiensten via het alarmnummer 1-1-2 bereikbaar zijn.

 

Internationale samenwerking

Agentschap Telecom is al in 2014 begonnen met de voorbereidingen voor de Tour. Vanaf 1 juli zijn er 16 medewerkers op pad. In vijf dagen worden alle media, wielerploegen en reclamekaravaan gecontroleerd of ze hun apparatuur op de juiste frequenties hebben staan. Het agentschap is bij de start op 3 juli aanwezig in Utrecht om op zeer beperkte schaal op basis van “best effort ” nog vergunningen te verlenen. Bijzonder is ook de samenwerking met de Franse (ANFR) en Belgische (BIPT) collega- toezichthouders. Bij de jaarbeurs in Utrecht is een speciale ‘zone technique’ ingericht. Hier zullen de Franse en Belgische collega toezichthouders onder regie van het agentschap apparatuur controleren.

Ook het landelijk meetnet telecom van het agentschap, dat de ether continue in de gaten houdt, wordt tijdelijk uitgebreid met drie ontvangers; in Utrecht, in de regio Gouda en bij de finishplaats in Zeeland. Daarnaast zal het agentschap ook mobiele ploegen inzetten om in geval van verstoringen deze zo spoedig mogelijk te kunnen verhelpen.

verbinding900 tijdelijke extra frequenties voor twee dagen Tour de France