Afluisteraars ASTRID-netwerk veroordeeld tot geldboetes

verbindingNieuws

De correctionele rechtbank van Brussel heeft zeven personen veroordeeld tot geldboetes omdat ze het Astrid-netwerk hadden afgeluisterd, het communicatiesysteem van de Belgische politie en hulpdiensten. Onder de veroordeelde beklaagden zijn ook enkele journalisten die werkten voor regionale persagentschappen.

De man die het systeem had gekraakt en vervolgens apparatuur had verkocht om de hulpdiensten af te luisteren, krijgt een boete van 7.700 euro, waarvan de helft met uitstel. Vijf beklaagden werden veroordeeld tot een boete van 4.400 euro, waarvan de helft met uitstel. Eén beklaagde kreeg een boete met volledig uitstel. De laatste beklaagde kreeg alleen een opschorting, omdat hij volgens de rechtbank het systeem maar één dag had gebruikt.

De rechtbank oordeelde dat dergelijke afluisterpraktijken een potentieel gevaar voor de maatschappij vormen. Volgens de rechtbank hadden de veroordeelden echter geen kwaad in de zin, maar slechts liefde voor de radiotechniek. “Het ging hier om liefde voor radiotechniek en het bekomen van een concurrentieel voordeel”, aldus de rechter. “Er zaten ook zwakheden in het systeem dat door amateurs kon worden afgeluisterd.”

Het onderzoek naar de afluisterpraktijken begon in mei 2011. De federale gerechtelijke politie (FGP) van Asse viel toen binnen bij een radioamateur die ASTRID-scanners te koop aanbood. Onder de vondsten behoorden tevens kaarten met locaties van ASTRID-antennes en gegevens van journalisten en andere mensen die een dergelijke scanner hadden aangekocht.

Geen schadevergoeding
NV Astrid, het bedrijf dat het radionetwerk beheert, krijgt geen schadevergoeding. Volgens de rechter bestond er al twijfel over de kwaliteit van het netwerk en moest het bedrijf de hyaten in het systeem sowieso aanpakken.

Het ASTRID-netwerk biedt inmiddels een hele reeks veiligheidsdrempels om afluisteren te voorkomen, met als voornaamste: digitalisering, trunking, authenticatie en vercijfering (of air-interface encryptie). Korte tekstberichten en radiogesprekken kunnen niet worden onderschept, mits de radioterminal en de encryptie juist worden gebruikt.

ASTRID geeft aan waakzaam te blijven met betrekking tot eventuele nieuwe afluistertechnieken.

verbindingAfluisteraars ASTRID-netwerk veroordeeld tot geldboetes