Agentschap Telecom bestudeert WiFi in 5GHz

verbindingNieuws

WiFiIn opdracht van de Europese Commissie bestudeert het agentschap in internationaal verband de mogelijkheden van uitbreiding van de spectrumruimte voor WiFi in het 5 Ghz bereik. De aangewezen frequentiebanden worden op dit moment ook gebruikt door satellieten en radar. Doel is te achterhalen of dit gebruik samen kan gaan. Het onderzoek start in 2014 en duurt tot 2016.

De meest gebruikte technologie voor draadloze verbindingen is WiFi. WiFi kan zonder vergunning gebruikt worden. En dat gebeurt dan ook volop. Zo nu en dan duiken er berichten op in de media dat het gebruik van WiFi zelfs zo’n vlucht heeft genomen, dat de daarvoor beschikbaar gestelde band vol begint te raken.

WiFi gebruikt over het algemeen de 2,4 GHz frequentie. Hier is slechts 83,5 MHz aan bandbreedte beschikbaar. Dat begint zo langzamerhand te knellen. Want het gebruik van WiFi is de laatste jaren sterk gestegen. Computers, printers, laptops, tablets, en zelfs televisies, fototoestellen en hele beveiligingssystemen draaien er op. WiFi biedt steeds meer mogelijkheden op het gebied van audio en video. En overal in het land ploppen WiFi-hotspots op. In hotels, op stations, campings, luchthavens, openbaar vervoer. Het leidt tot een explosie van gebruikers en gebruik. En hoe meer gebruikers, hoe lager de snelheid per gebruiker. Dat is een ongewenste ontwikkeling. Een ontwikkeling ook, die haaks staat op de maatschappelijke eisen en wensen.

Er is dus meer bandbreedte nodig om congestie te voorkomen. En die is er: in het 5 GHz bereik is op dit moment in totaal 455 MHz aan bandbreedte beschikbaar waar WiFi ook op kan draaien. Vanwege de veel grotere bandbreedte zijn hier aanzienlijk hogere datasnelheden mogelijk. En bovendien is er meer plaats voor nieuwe toepassingen en gebruikers. Het agentschap attendeert gebruikers daarom apparatuur aan te schaffen die niet alleen kan zenden en ontvangen op de 2,4 GHz maar ook op de 5 Ghz.

verbindingAgentschap Telecom bestudeert WiFi in 5GHz