Agentschap Telecom wil onderzoek naar draadloze verbindingen drones

verbindingAlgemeen

drone_kh_01

Agentschap Telecom wil onderzoek laten uitvoeren naar de risico‘s van het gebruik van draadloze verbindingen door onbemande luchtvaartuigen, ook wel drones of RPAS genoemd. Het onderzoek richt zich op het gebruik van vergunningsvrije frequenties. Daarom heeft Agentschap een tender uitgeschreven, waarop tot 1 oktober kan worden ingeschreven.

De sector voor RPAS is volgens het Agentschap Telecom volop in beweging, de kansen voor onbemande luchtvaart zijn groot en nieuwe toepassingen en innovaties dienen zich aan. Het gebruik van drones biedt nieuwe mogelijkheden voor sectoren als openbare orde en veiligheid, beveiliging,

inspectiewerkzaamheden, bouw, journalistiek, veiligheid, natuurbeheer en landbouw.

Dit zijn sectoren waarbij een drone relatief eenvoudig en snel metingen en waarnemingen kan uitvoeren en waardevolle informatie kan leveren over de actuele situatie op de grond. Maar er zijn ook risico‘s en deze risico‘s zijn in de fase van explosieve groei niet altijd even duidelijk, met name als het gaat om een draadloze verbinding.

De verbinding met de grond vormt namelijk een essentiële functie voor de besturing van de drone (voor zover dat niet autonoom gebeurt), maar ook voor de waarnemingsapparatuur, waarbij meetgegevens, sensordata, of real-time video en geluid worden verzonden. Op dit moment maken drones overwegend gebruik van vergunningsvrije frequenties. Deze frequenties worden voor een groot scala aan toepassingen gebruikt. Het gebruik door drones kan consequenties hebben het gebruik en de toepassingen van de drone, maar ook voor ander gebruik in de omgeving waarin de drone wordt gebruikt.

verbindingAgentschap Telecom wil onderzoek naar draadloze verbindingen drones