AIVD: Chinese invloed C2000 onwenselijk

verbindingAlgemeen

Als het aan de AIVD ligt, wordt het C2000-netwerk niet door Hytera geleverd. Dat schrijft de geheime dienst in haar jaarverslag. Volgens de spionnendienst is duidelijk dat Chinese bedrijven de Nederlandse belangen ondermijnen.

 

“Ook is ons om advies gevraagd over de risico’s voor de nationale veiligheid bij de uitrol van een vernieuwd C2000-systeem. De AIVD vindt het onwenselijk dat Nederland voor de uitwisseling van gevoelige informatie of voor vitale processen afhankelijk is van de hard- of software van bedrijven uit landen waarvan is vastgesteld dat ze een offensief cyberprogramma tegen Nederlandse belangen voeren.”

De AIVD maakt aan betrokken partijen zoals ministeries inzichtelijk hoe de verhoudingen zijn tussen dergelijke bedrijven en hun overheid, zodat zij de risico’s kunnen afwegen. “Het is belangrijk om te kijken naar mogelijkheden, intenties en belangen van de betrokken staten en de nationale wetgeving. Het is ook van belang dat de Nederlandse gebruiker ervoor zorgt dat hij altijd controle heeft over zijn eigen data”, schrijven de ambtenaren van de veiligheidsdienst.

 

(beeld: Wikipedia, FaceMePLS)

verbindingAIVD: Chinese invloed C2000 onwenselijk