Amerikaanse FirstNet start tender voor LTE-netwerk

verbindingAlgemeen, LTE

De Amerikaanse ‘First Responder Network Authority’ (FirstNet) heeft een Request For Proposal (RFP) opgestart voor een federaal LTE-netwerk voor openbare veiligheidsdiensten. Dit nieuwe netwerk is al ruim een jaar lang het belangrijkste aandachtspunt van FirstNet. Het heeft in dat kader marktpartijen en organisaties geconsulteerd die actief zijn rond mobiele communicatie en openbare veiligheid.

Het RFP heeft volgens FirstNet vooral een doelgericht karakter: de organisatie wil, zo staat in het document, “op basis van minimale vereisten tot hoogwaardige doelstellingen”. Daarmee wordt naar eigen zeggen afgeweken van het traditionele RFP-model waarbij criteria en vereisten juist centraal staan. FirstNet heeft bewust voor een andere insteek gekozen om de industrie maximale vrijheid en flexibiliteit te geven bij het ontwikkelen van een netwerkoplossing.
Dat betekent uiteraard niet dat er helemaal geen eisen worden gesteld. Zo moet het LTE-netwerk dekking geven in elk van de 56 Amerikaanse staten en ’territoria’ en moet het netwerkvoorstel minstens een aantal voorgeschreven onderdelen omvatten, zoals een backhaul en een ecosysteem voor apparatuur. Daarnaast worden onder andere eisen gesteld aan de QoS en de mogelijkheid tot prioritering van communicatie voor bepaalde diensten.

Het LTE-netwerk dat uiteindelijk wordt gerealiseerd zal de naam van FirstNet dragen, maar de aanbieder ervan behoudt op vrijwel alle vlakken verantwoordelijkheid, zoals voor product management, sales, klantenservice, onderhoud, en doorontwikkeling. De sluitingsdatum voor de LTE-tender is vastgesteld op 29 april 2016.

verbindingAmerikaanse FirstNet start tender voor LTE-netwerk