Amsterdamse politie zet bodycams in van Zepcam

verbindingAlgemeen

In Amsterdam vindt een tweejarige proef met bodycams (op het lichaam gedragen camera’s) plaats om te kijken of die het werk van politiemensen veiliger maken. De politie kiest hierbij voor Nederlandse bodycam technologie van Zepcam. De proef duurt twee jaar en dan zal er een evaluatie plaatsvinden.

 

Zepcam live streaming bodycams worden ingezet met als extra doel om de meldkamer realtime mee te laten kijken en op deze manier sneller en beter beslissingen te kunnen nemen bij incidenten. Dit is de grootste bodycam inzet bij de Amsterdamse politie tot nu toe.

Alle basisteams inclusief de teams Openbaar Vervoer, Hoofdwegen, Water en Havens en de Hondengeleiders krijgen een aantal bodycams die vrijwillig kunnen worden gedragen. De politiemensen mogen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel laten weten aan omstanders. Met een gesproken tekst en een rood lichtje op de bodycam wordt duidelijk gemaakt dat deze opneemt. De opnames van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen in een besloten netwerk. In algemene zin zullen de beelden in principe niet worden gebruikt om te tonen aan het publiek.

De-escalerend

De verwachting is dat het gebruik van de bodycam een de-escalerend effect heeft op lastige mensen. Alleen al het benoemen dat er wordt opgenomen bleek al eerder effectief. Op een van de uitgaanspleinen was een man luidruchtig en vervelend. Een politieman riep hem toe dat de bodycam werd aangezet. Het resultaat was zoals gewenst: de druktemaker liep naar de politieman toe, gaf hem een hand en zei: ” In dat geval hou ik me rustig en ga ik lekker naar huis”.

Mochten er strafbare handelingen met de bodycams zijn vastgelegd dan worden de beelden gebruikt voor de bewijslast. Ook als er een ernstige situatie is geweest waaruit een intern onderzoek volgt, dan kan de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten het beeldmateriaal ten behoeve van hun onderzoek gebruiken.

verbindingAmsterdamse politie zet bodycams in van Zepcam