BroadWay Project belandt in tweede fase

verbindingAlgemeen

Het BroadWay Project, een ontwerp voor een nieuwe mobiel breedbandcommunicatiesysteem voor hulpdiensten in Europa, gaat de tweede fase in. Drie consortia ontwikkelen ‘Broadway-prototypes’ en een eerste demonstratie van een Europees missiekritisch breedbandig netwerk.

 

De drie consortia worden geleid door Airbus DS, Frequentis AG en Leonardo S.p.A. In totaal nemen 32 Europese bedrijven deel, waaronder belangrijke mobiele en satellietoperatoren: PrioCom, Telefonica, Eutelsat, Proximus, T-Mobile, Telespazio en Vodaphone.

Voor fase 2 heeft elk consortium ongeveer € 1,4 miljoen ontvangen en hun doel is om BroadWay-prototypes te ontwikkelen in de komende 10 maanden, inclusief een eerste demonstratie aan de BroadWay Group of Procurers in november 2020. De definitieve BroadWay-prototypes zullen worden getest en geëvalueerd in het voorjaar van 2021. Een volgende wedstrijd zal dan worden gehouden om nog eens € 1,5 miljoen toe te kennen aan elk van de twee resterende consortia, die tegen het voorjaar van 2022 de definitieve TRL8-pilootsystemen zullen inzetten voor de derde en laatste fase van het project (proef Fase).

De evaluatie van de prototype-oplossingen die door de groep van aanbesteders worden uitgevoerd, wordt ondersteund door het Practitioner Evaluation Team, een groep van openbare veiligheidsdiensten die alle disciplines uit heel Europa vertegenwoordigen en wordt geleid door het Beierse Rode Kruis.

De prototypes en pilots van BroadWay geven een reëel beeld van de technische mogelijkheid om operationele mobiliteit te realiseren; de mogelijkheid voor hulpverleners om toegang te krijgen tot en informatie te delen, waar ze ook zijn en waar ze maar nodig zijn, met vertrouwen in de veiligheid, beschikbaarheid en continuïteit van hun diensten als ze mobiel zijn. Dit biedt Europese hulpverleners nieuwe en fundamentele mobiele-communicatiemogelijkheden, waarop nauwere samenwerking kan worden opgebouwd in de strijd tegen misdaad en terrorisme en om meer levens te redden als er een ramp plaatsvindt.

De afgelopen maanden is al begonnen met de voorbereiding op BroadNet. BroadNet zal een live pan-Europees systeem aanschaffen en exploiteren, dat nationale mobiele breedbandsystemen na de BroadWay PCP met elkaar zal verbinden. Er zijn discussies gaande over de manier waarop toekomstige pan-Europese overeenkomsten moeten worden gestructureerd die nodig zijn voor een effectief pan-Europees bestuur van BroadNet. De BroadWay-groep van aanbesteders zal binnen hun nationale overheidsdiensten discussies starten over de benodigde ondersteuning. Er zijn eerste gesprekken gevoerd met de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank om mogelijke financieringsmogelijkheden te onderzoeken.

De BroadWay Group of Procurers omvat 11 ministeries of hun gedelegeerde instantie die verantwoordelijk is voor het leveren van openbare veiligheidscommunicatiemogelijkheden in hun land. Ze bieden momenteel mobiele communicatiediensten aan 1,4 miljoen responders in heel Europa. De landen die betrokken zijn bij de BroadWay PCP zijn onder meer: ​​België, Tsjechië, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Ierland, Nederland, Roemenië en Spanje.

verbindingBroadWay Project belandt in tweede fase