BTG: indoordekking is nog altijd een punt van zorg

verbindingAlgemeen

Indoordekking is in Nederland nog lang niet goed genoeg. Dat stelt de BTG (de Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers) in een opiniestuk. “Nederland behoort tot de wereldwijde top waar het gaat om mobiele dekking en de penetratie van mobiele apparaten. Dat is weliswaar een keurige prestatie, maar qua indoordekking kunnen er nog grote slagen worden gemaakt. Immers, het gros van het mobiele verkeer, zo’n 80%, vindt plaats binnen gebouwen.”

 

Met de explosieve toename van de vraag naar capaciteit wordt indoordekking inmiddels een must-have voor bedrijven en organisaties die aan de vooravond staan van hun digitale transformatie terwijl 5G-netwerken over enkele jaren realiteit zullen zijn, stelt de organistie.

Een eind vorig jaar gepubliceerde studie van Verdonck, Klooster & Associates schetst een onthutsend beeld: bijna een derde (31%) van de respondenten geeft aan geen mobile only-beleid te voeren vanwege de gebrekkige dekking binnen het kantoorpand. Ter vergelijking: slechts 14 procent noemt kosten als een belemmering hiervoor en ook 14 procent haalt onvoldoende landelijke dekking aan.

De oorzaken zijn bekend en oplossingen worden al geboden. De absorptie door materialen zoals steen, hout en vocht in muren, maar ook afscherming door metaal kan met name bij hoge frequenties leiden tot een slechtere indoordekking. Dit geldt met name voor mobiel dataverkeer. Voor uitdagingen met betrekking tot indoordekking bestaan verschillende technische oplossingen, zoals de uitbreiding van het 4G macro-netwerk, indoor 4G pico-cellen van een gelicentieerde operator, gedistribueerde antenne-systemen (DAS), waaronder ook multi-operatoroplossingen en WiFi en Voice-over-WiFi.

Bron: BTG.nl

 

Beeld: wikipedia (met excuses voor de meligheid van het plaatje)

verbindingBTG: indoordekking is nog altijd een punt van zorg