BZK over Hytera-referentie C2000: ‘Maleisie was in 2010 operationeel’

verbindingAlgemeen, c2000, Nieuws, Tetra

Het ministeric van Binnenlandse Zaken vond in 2010 dat de Hytera-referentie Maleisië al klaar was. Dat blijkt uit een artikel in het eigen Magazine nationale veiligheid en crisisbeheersing uit de zomer van 2010.

 

De Maleisië-referentie is cruciaal in de C2000-zaak. Als de referentie ouder is dan drie jaar, dan had de case niet als referentie mogen worden opgegeven en loopt de gegunde tender aan Hytera gevaar. In het blad van het ministerie schrijven Leo Nieuwenhuizen en Wouter Hogendorp een verhaal over hun bezoek aan het Tetra World Congres in Singapore.

“De president van Sapura (niet te verwarren met Sepura die bij ons portofoons levert) vertelde dat de regering van Maleisië in 2007 de beslissing had genomen om Sapura een landelijk netwerk te laten realiseren. De argumenten waren dezelfde als jaren geleden bij C2000: één netwerk in plaats van vele tientallen, onderlinge samenwerking tussen emercency services, economy of scale, betere functionaliteit, hogere security en een centrale infrastructuur als enabler voor verdere ontwikkelingen. 40.000 gebruikers van dertien verschillende public safety-disciplines en 500 antennelocaties in zeer moeilijk terrein is het resultaat. Sapura heeft het netwerk in ruim twee jaar uitgerold en zeven van de dertien agencies zijn toen gelijktijdig operationeel gegaan met een joint operational doctrine dankzij sterke sturing vanuit de centrale overheid”, aldus het artikel.

 

Tenderteam

De woordvoerder van Veiligheid & Justitie, waar de C2000-tender onder valt, geeft aan dat volgens het ministerie werkzaamheden doorliepen tot in 2013: “De selectiebeslissing van het tenderteam is gebaseerd op de informatie die de deelnemers aan de aanbesteding, waaronder Hytera, zelf aanleveren. Dit is in lijn met hetgeen daartoe is voorgeschreven in de Aanbestedingswet 2012. Het tenderteam heeft kritisch bekeken of de gevraagde werkzaamheden in de relevante periode zijn uitgevoerd. Uit de informatie van Hytera bleek dat de relevante werkzaamheden doorliepen tot in 2013. Sapura heeft deze informatie bevestigd.”

In een pas op 25 mei verstuurde brief van Sapura bevestigt het Maleisische bedrijf dat Hytera Mobifunk GmbH tot op de dag van vandaag diensten en ondersteuning levert aan het Maleisische netwerk. “On 2nd of June 2010, NSN, R&S PMR (Hytera nam Rhode & Scharz later over, red.) and Sapura entered into a Novation and Variation Agreement where NSN novated specific rights and obligations of NSN to Sapura, in respect of the NSN-R&S PMR sub-contract agreement. Subsequent to that R&S PMR directly provided appropriate and mandatory services to Sapura to implement the remaining project works and maintain the delivered network up until the expiry of the Vocation and Variation Agreement on 22nd March 2013.”

 

Drie jaar

KMK, dat staat voor KPN, Motorola en Koning & Hartman, is het niet eens met de beslissing van het ministerie van Veiligheid en Justitie om de tender C2000 te gunnen aan Hytera. Kern van het bezwaar van KMK is de referentie die Hytera heeft opgegeven: het Tetra-netwerk voor Maleisië. De vraag is of het netwerk ouder dan drie jaar is. Een van de criteria in de tender was namelijk dat er een referentieproject moet zijn geweest op basis van Tetra. “Het leveren of inzetten van de netwerkapparatuur voor een netwerk met ten minste 120 basisstations, geschikt voor ten minste 10.000 randapparaten. De klus mag niet ouder dan drie jaar zijn.”

verbindingBZK over Hytera-referentie C2000: ‘Maleisie was in 2010 operationeel’