Cuna voegt locatiebepaling toe aan CunaCC

verbindingAlgemeen

CunaCC, het platform waarin externe communicatiesystemen, zoals portofoons, pagers en GSM’s, samen komen, krijgt een uitbreiding. Als eerste leverancier koppelt CunaCC locatiebepaling toe aan het uitgebreide platform. “Het systeem ziet niet alleen waar de mensen die hulp nodig hebben liggen, maar ook waar de hulpverleners zijn”

 

Op het moment dat iemand een noodoproep plaatst, moet duidelijk zijn waar die persoon zich bevindt. “Als er wat aan de hand is, wil ik direct de locatiebepaling hebben”, zegt Maarten Jongejan, COO van Cuna. Bij een noodoproep wil je namelijk direct een paar zaken weten: wat is er aan de hand, wie is er bij betrokken, hoe erg is het en waar is het?

Een portofoon is een uitstekende manier om (een groot deel) van deze informatie door te geven. Toch kan dat altijd beter, vindt Jongejan. “Met CunaCC hebben we een platform gemaakt waarmee je allerlei systemen kan koppelen. Tijdens een crisis kan je personen aansturen. Locatiebepaling kan een handig gereedschap zijn om nog sneller nog betere informatie te krijgen.”

Cuna ontwikkelde voor hun CunaCC-platform een op IP-gebaseerde oplossing. “Op een locatie kunnen we op basis van bakens indoor de locatie bepalen van personen. Die bakens koppelen via bijvoorbeeld Bluetooth met het netwerk. Hoe meer bakens er zijn, hoe beter de locatiebepaling is”.

Geofencing

De door de bakens verzamelde informatie komt samen in CunaCC. Jongejan: “Niet alleen de locatie waar iemand zich bevindt is dan relevant. We kunnen daar bijvoorbeeld ook geofencing inzetten. Simpel gezegd plaatsen we een virtueel hekje rond een locatie. Als er iemand binnen dat zogenoemde hekje komt, gaat het alarmeringssysteem af en kan er opvolging zijn.”

Een andere handige toepassing is de interpretatie van gegevens. “Stel dat er tien BHV’ers op een locatie zijn. Een gebeurtenis vraagt echter om de ingreep van slechts drie van die BHV’ers. Het systeem bepaalt wie de drie meest dichtbije hulpverleners zijn. Het systeem ziet niet alleen waar de mensen die hulp nodig hebben liggen, maar ook waar de hulpverleners zijn.”

Een andere praktische oplossing van de locatiebepaling? “Er is een incident. Welke BHV’er is het dichtst bij een AED Dat kan het systeem ‘zien’. Die BHV’er krijgt dan de opdracht om in actie te komen en de AED te pakken.”

verbindingCuna voegt locatiebepaling toe aan CunaCC