De nieuwe geheime antenne van China is groter dan Zuid-Holland

verbindingAlgemeen

China heeft een gigantische experimentele radioantenne gebouwd op een stuk land van 3700 vierkante kilometer. Dat meldt Veron op haar site. Ter vergelijking: dat is bijna vijf keer de grootte van New York.

 

Het zogenoemde WEM-project (Wireless Electromagnetic Method) duurde 13 jaar. Het is volgens onderzoekers gelukt om extreem lage frequentie radiogolven uit te zenden, ook bekend als ELF-golven. Hoewel het project civiele toepassingen heeft – officieel zal het worden gebruikt voor detectie van aardbevingen en mineralen en het maakt deel uit van het elfde vijfjarenplan van China – zou het ook een cruciale rol kunnen spelen in militaire communicatie.

Uitzendingen kunnen worden opgepikt door een onderzeeĆ«r die honderden meters onder de zee, waardoor het risico van het vaartuig om weer op te duiken om transmissies te ontvangen, afnam. De antenne zou ELF-signalen uitzenden met een frequentie tussen 0,1 en 300 hertz, aldus de onderzoekers. De exacte locatie van de faciliteit is niet bekendgemaakt, maar informatie in Chinese onderzoeksjournaals suggereert dat het zich in de regio Huazhong bevindt, een gebied in centraal China dat de provincies Hubei, Henan en Hunan omvat en waar meer dan 230 miljoen mensen wonen – groter dan de bevolking van BraziliĆ«.

De belangrijkste elementen van project WEM bestaat uit een paar hoogspanningsvoedingslijnen die zich uitstrekken van noord naar zuid, van oost naar west op stalen roostertorens, die een kruis vormen dat 60 km (37 mijl) breed is en 80 km tot 100 km (50 tot 62 mijl) lang.

Aan het einde van elke elektriciteitsleiding gaat dikke koperdraad ondergronds door een diep boorgat. Twee krachtcentrales genereren sterke stromen en elektrificeren de grond in langzame, zich herhalende pulsen, waardoor de aarde onder een actieve bron van elektromagnetische straling wordt veranderd.

verbindingDe nieuwe geheime antenne van China is groter dan Zuid-Holland