Digitale portofoons populairder dan analoge in 2015

verbindingLTE, Nieuws, Tetra

Er worden meer digitale dan analoge portofoons verkocht in 2015. Dat verwacht het onderzoeksbureau IHS. IHS voorspelt dat ruim 65% van alle portofoons tegen 2018 gebaseerd zijn op digitale radiocommunicatie. Grootschalige implementaties van Tetra in Europa en P25 in de Verenigde Staten zijn de katalysatoren voor deze ontwikkeling.

Ondanks dat de verkoop van digitale radiocommunicatie apparatuur sterk toegenomen is, zijn er ook regio’s waar de verkoop van analoge radiocommunicatie nog steeds blijft groeien, zoals in China. Maar ook in deze markten is een verschuiving naar digitale radiocommunicatie te zien. Dat komt doordat de kosten voor eindgebruikers van technologie├źn als TETRA, DMR en dPMR steeds lager worden.
De overgang van analoge naar digitale radiocommunicatie heeft het voor veel organisaties mogelijk gemaakt om effici├źnter te communiceren. De verhoogde capaciteit en bandbreedte zijn hierbij belangrijke voordelen ten opzichte van analoog.

PMR-netwerk
Ook zal het versturen van data via een PMR-netwerk naar verwachting tussen 2015 en 2018 groeien met ongeveer 15%. IHS verwacht dat meer aanbieders deze snelgroeiende sector zullen betreden. Dit is nu al duidelijk te merken op de internationale vakbeurzen, waaronder PMRExpo in Duitsland en IWCE in de Verenigde Staten.
Bestaande PMR-datanetwerken, met inbegrip van TETRA TEDS, P25 en DMR, bieden dataoplossingen die vandaag de dag nog wel acceptabel zijn. Hoewel deze oplossingen niet de snelheid kunnen bieden in vergelijking met breedbandnetwerken, bieden zij nog steeds elementaire datadiensten die geschikt zijn voor een grote groep (traditionele) PMR-gebruikers. Maar algemeen wordt aanvaard dat LTE de toekomst is voor de PMR-markt. Dit wordt bevestigd door de TETRA and Critical Communications Association. Het zal nog wel tot na 2020 duren voordat OOV-diensten ook daadwerkelijk van Push-to-Talk via LTE gebruik kunnen en zullen maken.

verbindingDigitale portofoons populairder dan analoge in 2015