Driekwart handhavers wil bodycam blijven gebruiken

verbindingAlgemeen

Driekwart van de handhavers is tevreden over de bodycam en wil deze in de toekomst blijven gebruiken. Dat blijkt uit de tussenevaluatie van de pilot waarbij sinds deze zomer de eerste honderd handhavers in de openbare ruimte, boa’s, zijn uitgerust met een bodycam.

 

Na drie maanden voelt 40 procent van de handhavers zich door het dragen van de bodycam veiliger en volgens ruim de helft beïnvloedt de camera het gedrag van burgers op een positieve manier.

Maar zorgt de bodycam ook voor minder geweld? Dat is immers de reden waarom handhavers de kleine camera’s graag structureel willen toevoegen aan hun uitrusting. Van de ondervraagde handhavers zegt 15 procent minder agressie en geweld te ervaren. Toch zegt ook bijna de helft (47 procent) dat de bodycam geen verschil maakt: zij ervaren evenveel geweld als voor de start van de pilot.

Hoewel driekwart zegt de camera te willen blijven gebruiken, wil 14 procent dat niet. Dat komt, zo valt te lezen in de tussenevaluatie, vanwege de ‘technische aspecten’ van de bodycam. De batterij van een type van de camera’s zou een te korte accuduur hebben waardoor de camera niet de hele dienst kan worden gebruikt. En ook de bevestiging aan het uniform zou niet optimaal zijn vanwege een te zwakke magneet.

De pilot duurt in totaal zes maanden. De uitkomsten van de eindevaluatie worden begin 2020 gepubliceerd.

[beeld wikipedia]
verbindingDriekwart handhavers wil bodycam blijven gebruiken