Eerste drie LTE-antennes voor European Aviation Network opgesteld

verbindingLTE

Deutsche Telekom (DT) werkt in een ‘strategisch partnerschap’ met leverancier van satellietcommunicatiesystemen Inmarsat aan het European Aviation Network. Voor dit netwerk, dat high-speed internet in passagiersvliegtuigen mogelijk maakt, wordt het LTE-grondnetwerk van DT gecombineerd met een satellietsysteem van Inmarsat. Onlangs zijn de eerste LTE-antennes voor het netwerk opgesteld.

Het European Aviation Network (EAN) moet een snelle internetverbinding mogelijk maken voor passagiers tijdens een vlucht binnen Europa. Vliegmaatschappijen zouden volgens Deutsche Telekom ook zelf kunnen profiteren van de ‘kosteneffectieve en op de toekomst voorbereide verbindingsoplossing’. Voor die ‘verbindingsoplossing’ wordt de S-satellietband van Inmarsat aan het LTE-netwerk van Deutsche Telekom geknoopt.
Onlangs zijn de eerste drie speciale LTE-antennes voor het Aviation Network opgetrokken, op een locatie in het Britse Hampshire. Het grondantennetwerk voor het EAN zal uiteindelijk ongeveer 300 locaties beslaan; in de meeste gevallen gaat het om bestaande opstelplaatsen. In Groot-Brittannië werkt DT bijvoorbeeld samen met Wireless Infrastructure Group, dat zijn antennetorens beschikbaar stelt voor de nieuwe antennes.

Rond de zomer van 2017 moet het netwerk klaar zijn en kunnen vliegtuigpassagiers gebruikmaken van high-speed internet om tijdens hun vlucht “te werken, apps te gebruiken, mails te lezen of online games te spelen”, aldus Deutsche Telekom.

verbindingEerste drie LTE-antennes voor European Aviation Network opgesteld