Eerste landelijk dekkende LoRa-netwerk voor IoT opgeleverd

verbindingAlgemeen

Sinds gisteren, 30 juni, is het nieuwe LoRa-netwerk van KPN in heel Nederland beschikbaar. Daarmee heeft Nederland als eerste land ter wereld een landelijk-dekkend LoRa-netwerk voor Internet-of-Things (IoT)-toepassingen. LoRa van KPN ging begin november 2015 live in Rotterdam en Den Haag. Inmiddels is er in heel Nederland dekking. “Vanwege de grote belangstelling van klanten is de uitrol van het netwerk begin dit jaar versneld”, aldus KPN.

Inmiddels heeft KPN naar eigen zeggen circa 1,5 miljoen ‘dingen’ gecontracteerd die aangesloten zullen worden op het LoRa-netwerk. De verwachting van de aanbieder is dat dit aantal snel verder groeit. De komende maanden zal KPN het LoRa-netwerk verder optimaliseren door het netwerk te verdichten, en komt ook de veelgevraagde localisatiefunctionaliteit beschikbaar.

“We constateerden het afgelopen jaar een toenemende vraag naar low-power netwerktechnologie voor Internet-of-Things-toepassingen. Met de keuze voor LoRa spelen we hierop in, zodat miljoenen apparaten kostenefficiënt verbonden kunnen worden met internet,” aldus Joost Farwerck, Chief Operations Officer en lid van de Raad van Bestuur KPN. “In minder dan een jaar tijd heeft KPN in heel Nederland een netwerk gerealiseerd waarmee we aan deze markbehoefte kunnen voldoen.“

De eerste Internet-of-Things toepassingen zijn inmiddels op het netwerk aangesloten en talloze proof-of-concepts worden getest. Op luchthaven Schiphol wordt LoRa bijvoorbeeld getest in logistieke processen zoals bagage-afhandeling en voor facilitaire diensten op het vliegveld. Bij Utrecht Centraal wordt geëxperimenteerd met LoRa om wissels op het spoor te monitoren en in de Rotterdamse Haven zijn dieptemeters uitgerust die met het IoT-netwerk zijn verbonden. KPN verwacht dat LoRa-toepassingen voor consumenten in de loop van dit jaar breder beschikbaar komen.

verbindingEerste landelijk dekkende LoRa-netwerk voor IoT opgeleverd