Eindelijk: KPN komt met eigen PoC-dienst op basis van Motorola’s Kodiak

verbindingAlgemeen

KPN heeft eindelijk een Push-to-talk-over-Cellular-oplossing (PoC). Deze op portofonie gebaseerde dienstverlening werkt op basis van smartphones en het mobiele 4G-netwerk van KPN en biedt daarnaast oplossingen voor de meldkamer, voicerecording en mobile device management. De dienst van KPN is gebaseerd op het Kodiak-platform van Motorola.

 

Kodiak is carrier-integrated broadband push-to-talk. Simpel gezegd wordt een stukje van de LTE-capaciteit van KPN ‘vrijgemaakt’ en wordt zo als het ware een private-LTE-oplossing. In september stapten de NS in, na een succesvolle test met vijftig gebruikers in Zwolle. Daarna is het voor de spoorwegen landelijk uitgerold.
Met KPN Push-To-Talk kunnen bedrijven in sectoren als veiligheid, vervoer, logistiek en gezondheidszorg efficienter werken met een nog beter overzicht op actuele situaties. KPN levert push-to-talk met quality of service, priority en pre-emption voor specifieke groepen binnen de veiligheidssector. De dienst is integraal onderdeel van het mobiele 4G-netwerk, voorbereid op 5G en volgens het bedrijf secure en veilig, degelijk en betrouwbaar.

Portofonie
KPN heeft de dienst ontwikkeld met een aantal specifieke kenmerken. Het zeer betrouwbare, best in class, 4G-netwerk van KPN is de basis voor de dienst en biedt landelijke dekking. Push-to-talk is gekoppeld op het mobiele netwerk en maakt daar integraal onderdeel van uit. Op verzoek kan het 4G-netwerk worden uitgebreid met indoor dekking en special coverage. Wanneer er sprake is van congestie op het mobiele netwerk biedt de dienst mission critical push-to-talk prioriteit en pre-emption. Er is niet alleen voorzien in een communicatie oplossing voor de gebruiker in het veld, maar ook voor de meldkamer.
Push-to-talk wordt geleverd in combinatie met gecertificeerde toestellen. Het ondersteunt alle functionaliteiten die de portofonie wereld momenteel kent. Op afstand kunnen snel een eenvoudig gespreksgroepen op- en afgeschaald worden, en configuratie wijzigingen worden doorgevoerd. Berichten, foto en video materiaal kan binnen de geconfigureerde groepen worden gedeeld.

 

Details

De PoC-dienst was al aangekondigd in het voorjaar. In september volgde een hernieuwde bevestiging van de komst van PoC door KPN. Pas nu is het beschikbaar. Waarom heeft het zo lang geduurd voordat KPN met hun antwoord op Priocom en Amcom kwam? Eelco Nicodem, Strategist en Business Developer bij KPN: “We hebben er voor gekozen om naar de markt te communiceren aan de hand van gebruikerservaringen en de waarde die het heeft voor klanten. Dat kost wat meer tijd. Daarnaast wilden we honderd procent zeker zijn dat de dienst aan de KPN-eisen voldeed. Dat heeft extra werk en tijd gekost voor KPN en de leverancier. Daarna hebben we voor de zekerheid nog meer getest. Dat heeft tijd nodig.”

Hoeveel klanten KPN nu heeft voor het PoC-aanbod, wil Nicodem niet vertellen. “Dat is op dit moment nog niet relevant. Als we kunnen communiceren hierover, doen we dat.”

verbindingEindelijk: KPN komt met eigen PoC-dienst op basis van Motorola’s Kodiak