Europese simulatietest onderzoekt interoperabiliteit nationale MCC-netwerken

verbindingAlgemeen, c2000, Tetra

Het Europese R&D-project Inter System Interoperability for Tetra-Tetrapol Networks (ISITEP) heeft onlangs een simulatietest uitgevoerd om de interactie tussen beveiligde radionetwerken tijdens een internationale topbijeenkomst te onderzoeken. Nederland was een van de  zes landen waarvan de netwerken tijdens de test met elkaar communiceerden.

Bij de test, die twee dagen besloeg, werd het MCC-radioverkeer rond een topontmoeting in Brussel ‘nagespeeld’. Daarbij werd volgens de organisatie van de test een ‘zo realistisch mogelijk scenario’ aangehouden. Zo moesten politiediensten fictieve buitenlandse delegaties beschermen die door de stad werden vervoerd om een congres te bezoeken. Daarbij werd gemonitord hoe informatie van de verschillende hulp- en veiligheidsdiensten kan worden uitgewisseld via de Tetra- en Tetrapolsystemen van België, Frankrijk, Nederland, Denemarken, Finland en Luxemburg.

Gescheiden netwerkplatformen
Om alle processen in kaart te brengen, werden twee technisch gescheiden netwerkplatformen opgezet. Het ene platform was samengesteld uit de drie  MCC-netwerken die in Nederland, Belgie en Frankrijk in gebruik zijn, het andere uit testnetwerken uit Denemarken, Finland, Luxemburg en België. Op beide platformen konden de terminals van de deelnemers migreren tussen de betrokken netwerken. De twee Belgische netwerken – ASTRID en het ermee verwante en ook door ASTRID opgezette testnetwerk –  speelden daarbij een centrale rol

Behalve ISITEP waren de federale politie van België en de organisatie achter het Belgische MCC-netwerk ASTRID betrokken bij de test. De technische middelen die erbij werden ingezet zijn grotendeels geleverd door Airbus Defence.

ISITEP
ISITEP bestaat uit een consortium van vijftien bedrijven, waaronder Airbus Defence and Space, en academische onderzoekscentra uit tien landen.  Het project startte in 2013 om de samenwerking tussen nationale openbareveiligheidsdiensten te verbeteren, en kreeg daarvoor 10 miljoen euro financiering vanuit de EU. ISITEP wordt ondersteund door de internationale Tetra Association en door de veiligheidsorganisaties uit negen Europese landen.

verbindingEuropese simulatietest onderzoekt interoperabiliteit nationale MCC-netwerken