Extra beveiliging voor C2000-masten

verbindingAlgemeen

Alle C2000-masten zullen de komende periode extra beveiligd worden om te voorkomen dat ze in brand worden gestoken. Dat schrijft Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid in het verslag van een schriftelijk overleg over de kwetsbaarheden van de nationale infrastructuren.

 

Het is een reactie op vragen van Kamerleden. De leden vragen wat de gevolgen zijn voor de nationale veiligheid gezien de zendmasten onderdeel zijn van de kritieke nationale infrastructuur en of er al een aanleiding is om de beveiliging van de zendmasten op te schalen om de leveringszekerheid te kunnen borgen.

“Naast zendmasten zijn ook 1-1-2 en C2000 onderdeel van de kritieke (vitale) nationale infrastructuur”, schrijft de minister. “Alle C2000-masten zullen de komende periode extra beveiligd worden”.

Op de bereikbaarheid van 1-1-2 hebben de branden vooralsnog mogelijk in ten minste één geval in één geval impact gehad. Dit heeft voor zover bekend niet geleid tot persoonlijke ongevallen. Het risico op verminderde bereikbaarheid van 1-1-2 is normaliter beperkt. Wanneer er in een gebied geen dekking is van de eigen mobiele operator, schakelt de mobiele telefoon voor een noodoproep aan 1-1-2 automatisch over op een andere provider. Indien de fysieke afstand tot de vervangende mast te groot is, bestaat echter de kans dat 1-1-2 via mobiele telefonie onbereikbaar is. De operationele impact van de branden voor C2000 is vooralsnog beperkt.

verbindingExtra beveiliging voor C2000-masten