Geschorste commissaris handelde in microfoons en camera’s

verbindingAlgemeen

De voor corruptie geschorste commissaris Peter van den E. uit Eindhoven heeft persoonlijk geprofiteerd van contracten die de politie met bedrijven heeft afgesloten. Het gaat om onder andere projecten met camera’s, microfoons en drones.

 

Volgens NRC gaat het om de programmaleider sensing bij de Nationale Politie. Hij was verantwoordelijk is voor de inzet en aanschaf van waarnemingsapparatuur. Peter van den E. is al dertien jaar bij de politie actief op het gebied van het verzamelen van informatie over personen of objecten waarbij gebruik wordt gemaakt van alle mogelijke technische apparatuur: van camera’s, tot weegplaten of drones. Hij was tien jaar lang directeur van Criminee!, meldt NRC. Dat is de naam van het regionale platform criminaliteitsbeheersing in Brabant. Het gaat om een stichting waarin overheid en bedrijfsleven samenwerken om met technische middelen criminaliteit op bedrijventerreinen, parkeerplaatsen en binnensteden te bestrijden.

De verdenking is dat er bij verdachte Van den E. sprake is geweest van belangenverstrengeling door onder meer zaken te doen met vrienden. De commissaris zou geprofiteerd hebben van de zaken die de politie met bedrijven deed. Sensing is een snel groeiende markt bij de politie waar tientallen miljoenen euro’s in omgaan. Van den E. adviseerde minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD).

 

verbindingGeschorste commissaris handelde in microfoons en camera’s