Google lanceert 1000 internet-ballonnen

verbindingAlgemeen, LTE

google internet-ballon
Google bereidt zich voor op de lancering van duizend ballonnen, waarmee het internetverbindingen wil brengen naar moeilijk toegankelijke en dunbevolkte gebieden. Het is het internetbedrijf gelukt de ballonnen in slechts een paar uur te produceren, meldt projectleider Mike Cassidy.

De internet-ballonnen, die beter blijken te presteren dan menig wetenschapper voorspelde, maken onderdeel uit van het Project Loon. Het Amerikaanse internetbedrijf schroefde het productieproces voor de ballonnen flink op. Duurde het aanvankelijk nog drie tot vier dagen voordat een ballon in elkaar gezet was, inmiddels kan dat in een paar uur.

Het oorspronkelijke idee was om WiFi te gebruiken voor het project, maar Google ziet inmiddels meer brood in LTE-netwerken, die samen met telecomaanbieders worden opgezet. Net als weerballonnen vliegen de LTE-ballonnen op hoogtes boven de 10 kilometer, zodat het vliegverkeer niet gehinderd wordt. De ballonnen kunnen tot 6 maanden in de lucht blijven, voor ze op een gecontroleerde manier terug naar de aarde komen.
Google experimenteert al een aantal jaar samen met Telstra in Australiƫ en Telefonica in Latijns-Amerika.

verbindingGoogle lanceert 1000 internet-ballonnen