Boek ‘GRIP op Crisis’ stelt overheidshandelen aan de kaak

verbindingAlgemeen

Als het om crisesbeheersing gaat loopt de overheid achter de feiten aan, zo kan de conclusie van het boek ‘GRIP op Crisis’ worden samengevat. Volgens de initiatiefnemer voor het boek, crisisexpert  Gert-Jan Ludden, verlopen verbeterprocessen veel te traag en wordt er op een achterhaalde manier naar crises gekeken. Daarbij gaat het niet alleen om rampen zoals die bij Chemiepack, maar ook om de economische crisis of de huidige vluchtelingencrisis. Het boek, dat online te koop is, wordt volgende week aangeboden aan vertegenwoordigers van de Tweede Kamer, het Ministerie van V&J en de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

In ‘GRIP op Crisis’ belichten verschillende experts de stand van zaken rond crisisbeheersing in Nederland, en geven ze aanbevelingen voor verbetering. Een aantal van hun conclusies luiden dat er een te grote afstand is tussen beleidmakers en uitvoerenden, dat de veiligheidsregio’s zich alleen met rampenbestrijding en niet met crisisbeheersing bezighouden, en dat bestuurders niet of nauwelijks op crisissituaties zijn voorbereid.

Aan het boek werkten onder andere Bas Eenhoorn (burgemeester tijdens het schietincident in Alphen a/d Rijn), Rob de Wijk (HSS), Hans Siepel (deskundige crisiscommunicatie) en Peter van Loon (deskundige psychosociale nazorg) mee. Daardoor is het boek multi-disciplinair samengesteld en komen verschillende onderwerpen aan bod, waaronder nazorg, de rol van burgemeesters, crisiscommunicatie en publiek-private samenwerking.

Het boek wordt dinsdag 9 februari om 16.00 uur gepresenteerd in Nieuwspoort, Den Haag. Daarbij zullen zowel de initiafnemer als de auteurs aanwezig zijn voor uitleg en het beantwoorden van vragen

verbindingBoek ‘GRIP op Crisis’ stelt overheidshandelen aan de kaak