GroenLinks twijfelt aan Hytera voor C2000

verbindingAlgemeen

GroenLinks trekt de keuze voor Hytera als softwareleverancier voor het C2000 communicatiesysteem voor de Nationale Politie in twijfel. “Willen we echt dat China hier zijn invloed uit kan oefenen?”, aldus partijleider Jesse Klaver. Dit schrijft hij vandaag in een artikel ‘Niet langer naïef – een nieuwe relatie met China’.

 

Hij bepleit in zijn artikel een reset van de relatie van Nederland met China. Wat GroenLinks betreft moet zakelijke gewin plaatsmaken voor een langdurig en realistisch engagement en een focus op mensenrechten.

Zo wil Klaver ook niet dat voor 5G-netwerken dor Huawei moet worden gebouwd. “Landen staan op dit moment voor de keuze welk telecombedrijf te kiezen voor de aanleg van 5G. Westerse landen als het Verenigd Koninkrijk, Japan en Australië zijn kritisch ten aanzien van Huawei. Nederland moet de keuze nog maken. Wat Klaver en Van Ojik betreft valt deze niet op Huawei.”

Hij geeft aan dat bij het recente bezoek van de Chinese premier Li Keqiang aan Nederland volgens de Chinese ambassade in Den Haag orders getekend ter waarde van bijna 10 miljard. “Dit alleen al zou een fundamenteel politiek debat over onze economische relatie met China rechtvaardigen. Er zijn trouwens niet alleen economische redenen om kritisch te zijn op Chinese deelname in voor ons cruciale sectoren. Denk aan de keuze voor Hytera als softwareleverancier voor het C2000 communicatiesysteem voor de Nationale Politie. Willen we echt dat China hier zijn invloed uit kan oefenen?”

verbindingGroenLinks twijfelt aan Hytera voor C2000