Gunning objectportofoons brandweer aan KPN definitief

verbindingAlgemeen

De voorlopige gunning voor objectportofoons van de brandweer aan KPN is definitief. Het telefombedrijf mag voor 17 veiligheidsregio’s de objectportofoons leveren. Hiermee komt een eind aan een tender die ruim drie jaar duurde.

 

Een aantal aanbieders twijfelde nog met juridische stappen. Zij gaven aan dat niet alle procedures correct waren gevolgd of dat KPN ver onder de marktwaarde hun apparatuur aanbood. Deze partijen hebben een eventuele claim echter alsnog teruggetrokken.

De opdracht voor levering van portofoons is gegund aan KPN met hun aanbieding van de Motorola portofoon DP4600 digitaal. ‘Dit is een mooie mijlpaal’ , zegt projectleider Diemer Kransen. ‘We kunnen nu aan de gang met het bestellen en uitleveren van de nieuwe portofoons.’ KPN heeft inmiddels voldaan aan alle testen.

De stuurgroep van IBARC2 heeft een nauwkeurig proces moeten volgen. Zo zijn alle aanbiedingen onder andere beoordeeld op conformiteit en gebruikerstesten. Na een eerste beoordeling zijn testdagen georganiseerd. Hierbij is getest in een open veld en in complexe gebouwen. Kransen: ‘Daarnaast zijn er gebruikerstesten gehouden en is de nieuwe portofoon ook nog eens door een derde onafhankelijke partij getest. Uit de totale beoordeling van het programma van eisen en wensen en op basis van een prijs prestatie eenheid (PPE) berekening, is de opdracht voor levering van portofoons dus gegund aan KPN. Ik ben trots op het zorgvuldige en professionele proces dat is doorlopen. We praten niet alleen over veel geld maar ook over een belangrijk instrument voor veilig brandweeroptreden. De objectportofoons worden immers gebruikt voor de directe communicatie tussen de manschappen en bevelvoerders.’ De verwachting is dat eerste portofoons begin 2017 worden geleverd aan de deelnemende regio’s.

De onderstaande regio’s en het IFV hebben deelgenomen aan de aanbesteding objectportofoons:

IJsselland;

Twente;

Noord- en Oost-Gelderland;

Gelderland Midden;

Gelderland-Zuid;

Utrecht;

Noord-Holland-Noord;

Zaanstreek-Waterland;

Amsterdam-Amstelland;

Gooi en Vechtstreek;

Rotterdam-Rijnmond;

Zuid-Holland-Zuid;

Zeeland;

Midden- en West-Brabant;

Brabant-Noord;

Brabant-Zuidoost;

Instituut Fysieke Veiligheid (IFV)

verbindingGunning objectportofoons brandweer aan KPN definitief