Harde kritiek op Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS)

verbindingAlgemeen

Een interne adviescommissie van Binnenlandse Zaken heeft zich gebogen over het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS). Hun oordeel over het software-project om nood- en hulpdiensten te helpen met netcentrisch werken is vernietigend. Voor het reviewteam is de vraag of er voldoende samenwerking en coherentie is in de aanpak.

 

Een geslaagde implementatie van het programma LCMS is onzeker. In meerdere essentièˆle opzichten zijn er grote risico’s of problemen. Er zijn dringende maatregelen nodig om te zorgen dat deze worden aangepakt en om vast te stellen of het haalbaar is om ze op te lossen. De kritiek van Bureau Gateway (waarbij getoetst wordt of een programma of project gereed is voor de volgende fase) is niet mals. Dit onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken werd ingeschakeld om te toesten of LCMS klaar genoeg was om aangemerkt te worden als landelijke basisvoorziening voor de crisisbeheersing. Daarmee zou het een plaats krijgen in het rijtje 112, C2000 en GMS.

LCMS staat voor Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS). Het is een afgeschermde website om een actueel en gedeeld beeld te onderhouden ter ondersteuning van het netcentrisch werken. LCMS is bij alle 25 veiligheidsregio’s, het Nationaal Crisiscentrum (NCC) en het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC) in gebruik. Ook diverse GHOR-regio’s en waterschappen gebruiken LCMS om in geval van grootschalig optreden hun informatiemanagementproces te ondersteunen.

 

Lees er meer over in de volgende Verbinding

verbindingHarde kritiek op Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS)