Hulpverleners België missen sms’jes en gesprekken via MVNO Blue Light Mobile

verbindingAlgemeen

 

Belgische hulpverleners die gebruik maken van het Blue Light Mobile-netwerk (BLM) missen geregeld sms’jes en gesprekken. Dat bleek tijdens een presentatie tijdens de zogenoemde Astrid-Days, gebruikersdagen voor hulpverleners die gebruik maken van missiekritische communicatie in Belgie. ‘Astrid’ is bekend met het probleem, maar kan er nog niets aan doen.

Gebruikers klaagden dat de mogelijkheden voor de hulpdiensten soms beperkter zijn dan voor particuliere gebruikers van de telefoonnetwerken. Zo vertelde een gebruiker dat ze op haar prive-telefoon een beter bereik had op het Proximus-netwerk dan via Blue Light Mobile(BLM). BLM is een MVNO die is opgezet door Astrid, de Belgische Tetra-dienst. Ze verzorgen communicatie via commerciële operatoren in Belgie. Op termijn zal BLM (of een opvolger hier van) de functie van Astrid overnemen, zeiden minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) gisteren bij de opening van de Astrid-Days.

 

Gekend

“Het is een gekend probleem”, zegt Bart Vandewalle, hoofd datacenter en BLM van Astrid. “We kunnen de vinger echter niet op de juiste plaats krijgen. Het probleem doet zich voor als de sim niet op het netwerk van Proximus staat, maar op Mobistar of Base. Dan kan het zijn dat het ontvangst minder goed is.”

Hij vertelde tijdens zijn presentatie ook dat nog maar 2500 simkaarten voor BLM zijn verkocht, op een totaal van 70.000 hulpverleners. Slechts 600 van die sim-abonnementen zijn voor het geprioriseerde gedeelte van BLM. Het is relatief weinig, geeft ook Vandewalle aan. Het vermoeden is dat bureaucratie debet is aan de langzame adaptie van het BLM-netwerk.

verbindingHulpverleners België missen sms’jes en gesprekken via MVNO Blue Light Mobile