Icom introduceert ‘revolutionaire’ vernieuwing in IDAS-serie

verbindingAlgemeen

De laatste generaties uit de IDAS-radioserie van het Japanse Icom waren vooral degelijk uitgevoerd; functionele gebruiksvriendelijkheid stond voorop. Zonder dat dit laatste aspect is losgelaten, heeft Icom een kleine wervelwind op de serie losgelaten.

Zowel de vormgeving ervan als het aantal features dat in de toestellen is verwerkt is flink aangepakt. De nieuwe IDAS-lijn oogt frisser en is voorzien van een groot aantal nieuwe mogelijkheden. “We durven best te spreken van een revolutionaire renovatie”, vertelt Paul Steenweg, directeur van Icom-distributeur Amcom. “Icom doet voortdurend onderzoek naar de wensen van eindgebruikers, en een heel aantal daarvan is ingewilligd bij de ontwikkeling van deze nieuwe lijn.”
Het meest in het oog valt uiteraard de nieuwe vormgeving van de toestellen; ze zijn dunner, ogen frisser en zijn voorzien van een kleuren-lcd scherm met nachtmodus. Bij de handheld is ook de antenne vernieuwd, waarbij eindgebruikers zelf op basis van de omstandigheden waarin de radio wordt gebruikt het type kunnen selecteren. Minder in het oog springend is dat de handheld-toestellen in de nieuwe serie stof- en waterdicht zijn volgens de IP68-classificatie (de mobilofoons hebben een IP55-certificering). Bovendien zijn de toestellen voorzien van ‘AquaQuake’; daarbij worden waterdruppels die in de microfoongril vallen, verwijderd doordat het toestel een vibrerende bromtoon maakt.

Onder de overige nieuwe functies in de serie handhelds en mobilofoons valt onder andere dat de toestellen zijn voorzien van OTAP (Over The Air Programming), OAA (Over the Air Alias) en bluetooth, dat ze na uitbreiding met een optionele MicroSD-kaar tot 500 uur gesproken communicatie kunnen opnemen en dat er een Commandmic op de mobilofoons kan worden aangesloten. Verder heeft Icom de geluidskwaliteit van de toestellen verbeterd door zowel Active Noise Cancelling als een Audio-equalizer in te bouwen en ervoor te zorgen dat de twee functies kunnen samenwerken. Ook is er een functie om in te stellen op welke afstand een eindgebruiker de microfoon van zijn mond kan houden.
Op de Nederlandse website voor de nieuwe IDAS-serie is de volledige lijst met nieuwe features te vinden.

verbindingIcom introduceert ‘revolutionaire’ vernieuwing in IDAS-serie