IFV en KPN weer in gesprek over slecht werkende brandweerporto’s

verbindingAlgemeen

 

De portofoons voor de brandweer werken nog steeds niet goed. Het Instituut Fysieke Veiligheid en KPN zijn daarom in gesprek met elkaar over de slecht werkende portofoons.

 

De portofoons zijn aangeschaft in de zogenoemde IBARC2-tender. Die procedure was al begonnen in 2014 en tot op heden werkt het niet naar behoren. Uit de markt kwamen geruchten dat KPN in gebreke zou zijn gesteld door de aanbestedende partij, het IFV. “Het IFV heeft KPN niet in gebreke gesteld. Maar we zijn wel met KPN in gesprek over de portofoons”, zegt Frank Huizinga, woordvoerder van de brandweer en het IFV.

 

De portofoons zelf functioneren prima. In combinatie met sommige ademluchtmaskers en sommige helmen hebben een paar regio’s problemen met de spraakverstaanbaarheid door de verschillende microfoons. We trekken nu samen met KPN op. De technische werkgroep van IBARC en KPN, ondersteund door een extern deskundig bureau, onderzoekt nu wat per helm-maskercombinatie, welke microfoons en welke instellingen de beste resultaten geeft. Wij gaan ervan uit dat deze technische haperingen op korte termijn zijn opgelost”, aldus Huizinga.

 

 

Wens

 

Al maanden zijn er problemen met de portofoons. Vanuit diverse brandweerkorpsen kwamen klachten over de nieuwe apparatuur. Huizinga zei eerder dat de uitvoering van de IBARC nog niet naar wens verloopt. “Er is inderdaad een probleem met de helmsets en ademlucht-maskers. Korpsen die nu nieuwe helmen hebben aangekocht met gelaagde nekflappen waarbij de luidspreker/mic combinatie aan de buitenkant gemonteerd is, ervaren de medewerkers het geluid als te zacht. Er is overleg met de leverancier van de helmen en maskers. De oplossing richting is een aanpassing van de nekflap of een andere accessoire.”

 

 

verbindingIFV en KPN weer in gesprek over slecht werkende brandweerporto’s