ITU-R accepteert Nexedge/IDAS (NXDN) als internationale radiostandaard

verbindingAlgemeen

NXDN Common Air Interface (CAI), ook bekend als Nexedge van JVCKenwood of IDAS van Icom, wordt geaccepteerd als internationale radiostandaard door de International Telecommunication Union Radiocommunications Sector (ITU-R).

 

De acceptatie is afgelopen februari gepubliceerd in rapport M.2014-3 van SG5 (study group 5) van de ITU. Volgens een persbericht van JVCKenwood is de stap van de ITU een opening voor een bredere acceptatie van NXDN als wereldstandaard. “Deze acceptatie is zeer belangrijk, omdat het een officiële erkenning is door de organisatie die verantwoordelijk is voor de internationale normen. NXDN wordt gezien als een internationale systeem voor digitale landmobiele oplossingen.”

NXDN is een radio-technologie die samen door Icom en Kenwood werd ontwikkeld. Deze samenwerking begon in 2003. Het protocol werd drie jaar later aangekondigd en in 2006 waren de eerste NXDN-producten op de markt. Groot voordeel van NXDN is dat de techniek efficienter gebruik maakt van frequenties van andere technieken.

verbindingITU-R accepteert Nexedge/IDAS (NXDN) als internationale radiostandaard