Kamerleden uiten zorgen over C2000

verbindingc2000

GroenLinks en VVD maken zich ernstige zorgen over de voortgang van C2000. Dat bleek tijdens het algemeen overleg politie en ICT vorige week. Vooral aan de betrouwbaarheid van Hytera wordt getwijfeld. “De misschien wel belangrijkste vraag is: kunnen we nog terug?”

 

Kathalijne Buitenweg van GroenLinks geeft aan ‘een hele trits aan zorgen te hebben’. “De hoofdleverancier van het nieuwe C2000 is Hytera Mobilfunk, een Chinees bedrijf. Ik weet dat de minister al onderzoek heeft laten doen — of hij doet onderzoek — naar de leverancier. Wat voor soort informatie kan uit dit onderzoek komen waardoor de minister het volste vertrouwen gaat krijgen dat we niet hoeven te vrezen voor ingebouwde kwetsbaarheden door de Chinezen? Ik kan dit echt niet zien, zeker niet nadat vorige maand is gebleken dat de Chinese overheid stiekem chips heeft laten verstoppen in apparatuur en producten van bijvoorbeeld Lenova. Dus wat voor soort informatie kan eruit komen waardoor je ineens denkt dat het laten maken van C2000 door een Chinese fabrikant echt een heel goed idee is?”

 

Inmenging

Ook de VVD noemt het C2000-systeem een zorgpunt. Antoinette Laan-Geselschap van de liberalen: “De VVD heeft al eerder vragen gesteld over het gesloten communicatienetwerk van de Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten. Het verbaast ons ten zeerste dat wij een kwartier geleden een brief van het ministerie hebben ontvangen over het fenomeen C2000 en de aanbestedingsprocedure. De timing daarvan is vrij wonderlijk. De minister heeft recent de beantwoording van de eerder door de VVD gestelde vragen naar de Kamer gestuurd, maar hij stelt ons daarmee niet gerust. Er wordt gesproken over mogelijke maatregelen om eventuele inmenging vanuit bijvoorbeeld China tegen te gaan. De minister zegt dat hij, indien het noodzakelijk is, maatregelen zal nemen, maar hadden die niet al genomen moeten zijn? In landen als de VS en Australië mag er geen netwerkapparatuur worden geleverd door een Chinese telecomgigant. Daar hebben we net ook weer een brief over gekregen. Deelt de minister de mening dat dit een signaal moet zijn voor Nederland en dat we hierop moeten acteren? De misschien wel belangrijkste vraag is: kunnen we nog terug? Kunnen we dit C2000-systeem door een product van een andere, wellicht veiligere producent laten vervangen, mede gezien de afwegingen in de brief die we net, een kwartier geleden, hebben gekregen?”

 

Consequenties

Minister Grapperhaus is terughoudend in zijn beleid ten aanzien van C2000. “Met name is gevraagd of we dat kunnen terugdraaien. En hoe zit het met de Chinese leveranciers? Hoe werkt dat nou met de informatie die uit die onderzoeken komt? Of eigenlijk: wat komt eruit? Het huidige C2000-systeem is aan het einde van zijn levensduur. Dat is dus echt toe aan vervanging. Daarom is nu alles gericht op de implementatie van het nieuwe systeem dat al een paar jaar geleden is aanbesteed, en waarvoor het proces nu ook echt steeds verder gaat. Daar heb ik uw Kamer enkele weken geleden een brief over gestuurd. Daar wilde ik nu niet verder op ingaan, want dat is niet de inzet van dit algemeen overleg. Daarmee stoppen brengt allerlei consequenties en risico’s met zich mee. Dat zou ook in strijd zijn met het principe van goed huisvaderschap dat ik als minister heb: dit systeem is echt toe aan vervanging en we moeten naar een nieuw systeem toe. Ondertussen blijft er continu oog voor de ontwikkeling van risico’s, zoals dat van de Chinese inmenging. Daarom heb ik ook een externe onderzoeker gevraagd — daar heb ik uw Kamer eerder over geschreven — om een extra securityaudit uit te voeren. Ik spreek ook met de AIVD om te bezien hoe het systeem aan verdere testen onderworpen kan worden. Die onderzoeken leveren informatie op, juist over die eventuele kwetsbaarheden waar mevrouw Buitenweg aan refereerde. Dat zal vooral zien op de vraag of en, zo ja, in welke mate informatie van C2000 in verkeerde handen zou kunnen vallen. Maar ik merk uitdrukkelijk op dat C2000 is ontwikkeld en beveiligd op een wijze dat het ook de hoogst vertrouwelijke informatie zou moeten kunnen bevatten.”

verbindingKamerleden uiten zorgen over C2000