KMK versus de Staat: verslag rechtszaak C2000

verbindingAlgemeen, c2000, Nieuws, Tetra

foto rechtszaak kmk
Was Hytera nou tot 2013 of tot 2010 betrokken bij het Tetra-netwerk in Maleisië? Dat was de centrale vraag tijdens de rechtszaak afgelopen vrijdag in Den Haag tussen KMK (KPN, Motorola, Koning & Hartman) en de Staat.

“Malaysia 2007 – 2013 NOT!” staat op de gele post-it op een van de processtukken in de zaak van KMK tegen de Staat. KMK, dat staat voor KPN, Motorola en Koning & Hartman, is het niet eens met de beslissing van het ministerie van Veiligheid en Justitie om de tender C2000 te gunnen aan Hytera.
Kern van het bezwaar van KMK is de referentie die Hytera heeft opgegeven: het Tetra-netwerk voor Maleisië. De vraag is of het netwerk ouder dan drie jaar is. Een van de criteria in de tender was namelijk dat er een referentieproject moet zijn geweest op basis van Tetra. “Het leveren of inzetten van de netwerkapparatuur voor een netwerk met ten minste 120 basisstations, geschikt voor ten minste 10.000 randapparaten. De klus mag niet ouder dan drie jaar zijn.

‘Final acceptance’
Het project van Hytera is in 2007 begonnen. Het einde van die opdracht wordt echter betwist door KMK. Aan de hand van een tabel oppert de advocaat van KMK dat Sapura – de hoofdaannemer van het Maleisië-project – een ‘final acceptance in January 2010’ kende. En dat betekent volgens KMK “dat het Maleisië-project niet aan de gestelde referentie-eis voor perceel 1 voldoet. Geen van de – laat staan alle – in de referentie-eis genoemde werkzaamheden zijn uitgevoerd in de afgelopen drie jaar”, zei advocaat Nouhuys van KMK.
“De final acceptance in 2010 heeft enkel betrekking op de fysieke levering en niet op de uitrol en installatie die veel langer duurden”, betoogde landsadvocaat Muller. “De Maleisische referentie had een initiële looptijd van 2007 tot en met 2013. In deze periode heeft Hytera het netwerk ontworpen, geïmplementeerd en was zij verantwoordelijk voor de inzet van het netwerk.”
De landsadvocaat toonde enig sarcasme over het tempo waarop KPN en Motorola het eerste C2000-netwerk hebben geleverd. “Er moet worden bedacht dat Maleisië voor een groot deel bestaat uit moeilijk begaanbare jungle, wat de uitrol ten behoeve van een landelijke dekking aanzienlijk complexer maakt dan de uitrol in een goed ontsloten land als Nederland. Saillant is dat KPN en Motorola dat heel goed weten; zij hebben het huidige C2000-netwerk geïmplementeerd.”

verbindingKMK versus de Staat: verslag rechtszaak C2000