KPN levert ‘missiekritisch’ net aan NS

verbindingAlgemeen

De Nederlandse Spoorwegen gaan in zee met KPN voor een push-to-talk dienst over 4G. De huidige portofoons die de NS gebruiken zullen worden uitgefaseerd.

 

De zogenoemde PoC-oplossing (push-to-talk-over-cellular) wordt landelijk uitgerold na een succesvolle test met vijftig gebruikers in Zwolle. De dienst van KPN is gebaseerd op het Kodiak-platform van Motorola. Dat is carrier-integrated broadband push-to-talk. Simpel gezegd wordt een stukje van de LTE-capaciteit van KPN ‘vrijgemaakt’ en wordt zo als het ware een private-LTE-oplossing. Op deze manier kan KPN een hogere beschikbaarheid van het net garanderen.

Daadwerkelijk missiekritisch is het PoC-net van KPN niet. Voor echt missiekritische communicatie, zoals C2000, zijn er eisen als redundantie en fysieke beveiliging nodig.

 

Onduidelijk

Dat KPN met een PoC-oplossing komt is geen verrassing. Dat het zo lang heeft geduurd wel. Al in maart van dit jaar verkondigde (http://www.verbinding.tv/kpn-lanceert-nieuw-missiekritisch-net/) een medewerker van het bedrijf dat het netwerk er aan zat te komen. Toen testte men met het Wave 7000-platform van Motorola, maar dat voldeed niet.

Onduidelijk is wat KPN verder wil met de dienst. Uit een rondgang bij resellers blijkt dat richting het kanaal er geen product is aangeboden door KPN. Het lijkt er op dat de PoC-oplossing vooralsnog richting grote, landelijke gebruikers gaat, zoals landelijke vervoersbedrijven, Rijkswaterstaat en dus de NS. Een tweede doelgroep is de stadswacht.

De woordvoerder van KPN bevestigde dat de nieuwe dienst er is, maar gaf geen verdere details.

verbindingKPN levert ‘missiekritisch’ net aan NS