‘LTE-Advanced is inmiddels mainstream-technologie’

verbindingAlgemeen

Wereldwijd onderhouden 521 aanbieders in 170 landen commerciële LTE-, LTE-Advanced- of LTE-Advanced Pro-netwerken, zo blijkt uit een onlangs verschenen update van het ‘Evolution to LTE’-rapport van de Global mobile Suppliers Association (GSA).

74 Aanbieders lanceerden het afgelopen jaar commerciële 4G/LTE-diensten; de laatste landen die bij de lijst aansloten zijn Bermuda, Gibraltar, Jamaica, Liberia, Myanmar, Samoa en Soedan. Op basis van deze groeistuip heeft de GSA zijn voorspellingen over het wereldwijd aantal LTE-netwerken omhoog bijgesteld; de organisatie verwacht nu dat tegen het eind van dit kalenderjaar 560 commerciële LTE-netwerken in de lucht zijn.

Bijna een derde van de LTE-aanbieders – 192 bedrijven om precies te zijn – onderhouden commerciële LTE-Advanced-netwerken. 9 van alle commerciële LTE-netwerken worden door de GSA geclassificeerd als LTE-Advanced Pro. Bij Advanced Pro wordt onder andere MIMO-systemen op een hoger niveau (4×4), geavanceerde modulatieschema’s (256QAM op de downlink, 64QAM op de uplink), License Assisted Access (LAA) en andere technologie ingezet die voor meer capaciteit, lagere latency en Gigabit-downlinksnelheid zorgen. Volgens Alan Hadden, vice-president research bij de GSA, is LTE-Advanced inmiddels ‘mainstream’: “Meer dan 100 LTE-Advanced-netwerken zijn inmiddels compatibel met Categorie 6 (151-300 Mbps downlink)-smartphones en andere apparaten van eindgebruikers. Het aantal netwerken dat compatible is met Categorie 9 (301-450 Mbps) neemt toe en ook commerciële Categorie 11-systemen (tot 600 Mbps) worden inmiddels aangeboden. Dit leidt ertoe dat voor het eind van dit jaar Gigabit-diensten worden geïntroduceerd.”

verbinding‘LTE-Advanced is inmiddels mainstream-technologie’