Migratie C2000 afgelopen nacht, update met reactie ministerie

verbindingAlgemeen

Afgelopen nacht heeft de migratie van het C2000-netwerk plaatsgehad. De migratie begon rond 23.00 uur. Binnen een half uur was het oude Motorola-netwerk uitgezet. Tussen middernacht en 01.00 uur startte het Hytera-net op. Of de migratie succesvol was, wordt in de loop van vandaag duidelijk.

 

Bij de ongeveer 600 opstelpunten stonden installateurs van Spie om de omschakeling te maken. Tijdens de migratie hebben de hulpdiensten met elkaar gecommuniceerd via Whatsapp en Priocom. De migratie is eerder al een aantal keer uitgesteld. Probleem was vooral de koppeling met de meldkamers.

Later meer.

 

Kleine update: niet alleen priocom en whatsapp is gebruikt, ook is in sommige regio’s gewoon via de telefoon gecommuniceerd

Update: reactie ministerie J&V”

“Vannacht is de migratie van het huidige naar het nieuwe communicatienetwerk C2000 succesvol verlopen. Het netwerk is vernieuwd om een goede mobiele communicatie tussen noodhulpdiensten goed te kunnen blijven faciliteren en hun veiligheid te garanderen. De migratie is de afgelopen maanden onder regie van het ministerie van Justitie en Veiligheid zorgvuldig voorbereid door de politie, de ambulancezorg, brandweer en gebruikers van het ministerie van Defensie.

Vergroot afbeelding

Tijdens de migratie in de nacht van 27 op 28 januari is het huidige spraaknetwerk van C2000 enkele uren op stand-by gezet. Tegelijkertijd werd het vernieuwde netwerk ingeschakeld. Hierdoor hadden porto- en mobilofoons conform planning gedurende enkele uren geen bereik. Noodhulpdiensten hebben daarom via alternatieve procedures en communicatiemiddelen, zoals de mobiele telefoon, hun werk gedaan. Zo kon het werk van de hulpverleners door gaan en merkten inwoners niets van de migratie. Ook bleef het alarmnummer 112 gewoon bereikbaar. Direct na de migratie was er weer landelijke dekking, nu op vernieuwde C2000 communicatienetwerk.

“Hulpverleners blijven gebruik maken van hun bestaande portofoons en mobilofoons. Het nieuwe netwerk is net als het oude netwerk gebaseerd op de internationale TETRA-standaard. Zoals bij elk nieuw systeem is het in de eerste periode wennen voor gebruikers en beheerders. De komende periode wordt het functioneren van vernieuwde spraaknetwerk daarom intensief gemonitord. En wordt extra ondersteuning geboden om eventuele aanloopproblemen te verhelpen.”

 

Nabrander-update: politie en een deel van de brandweer heeft GroupTalk van 2Way gebruikt tijdens de migratienacht

verbindingMigratie C2000 afgelopen nacht, update met reactie ministerie