Migratie C2000 nog niet aan de orde

verbindingAlgemeen

Het nieuwe C2000 zal ook dit jaar waarschijnlijk niet van de grond komen. Besluitvorming over de migratie is nog niet aan de orde, bevestigt een woordvoerder. Migratie zal waarschijnlijk niet voor maart 2020 plaatshebben. Oorspronkelijk zou het netwerk in het eerste kwartaal van 2017 worden opgeleverd.

 

“Besluitvorming over migratie worden eerst met de Kamer gedeeld, en dat is nog niet aan de orde. als er iets te melden valt, dan wordt daarover een Kamerbrief gestuurd”, reageert de woordvoerder van het ministerie van Justitie & Veiligheid op vragen over de migratiedatum van C2000. Opvallend, aangezien minister Grapperhaus als in april van dit jaar schreef “Het vernieuwde C2000 is technisch nagenoeg gereed”. Waar de ontwikkeling op stokt, is onduidelijk.

Minister Grapperhaus het IVC (Implementatie Vernieuwing C2000, de stuurgroep rond de implementatie van C2000) hebben de laatste tijd vastgehouden aan migratie in november 2019. De minister schreef daarbij aan de Kamer: “De operationele diensten hebben aangegeven minimaal drie maanden nodig te hebben voor een zorgvuldige operationele voorbereiding van de migratie. Zodra het nieuwe systeem technisch gereed is, zal ik, op basis van een advies van de operationele diensten, een besluit nemen over de migratiedatum.”

Vanaf het moment dat een migratie mogelijk is, krijgen de betrokken partijen een soort ’three-months-notice’, waarbij er drie maanden zijn tot het moment van ‘lanceren’ van het nieuwe C2000. Dat zogenoemde driemaandenbericht is op dit moment nog niet gegeven, bevestigen bronnen rond C2000. Daarmee is migratie in november buiten bereik. Ook december en januari – met volledige politie-inzet rond nieuwjaarsfeest en vakanties rond de feestdagen, is niet opportuun. Binnen de kolommen rekent men niet meer op een migratie voor maart 2020. Intern zou dat ook gecommuniceerd zijn, al geeft de woordvoerder van het ministerie aan er niets over kwijt te kunnen.

 

Sceptisch

Als maart 2020 ook niet wordt gehaald, dan lijkt de volgende mogelijkheid november 2020 te zijn. Grote evenementen als Sail, het EK voetbal, Songfestival en de Formule 1 in Zandvoort mogen namelijk geen last krijgen als de migratie onverhoopt verkeerd afloopt.

Eerder schreef Verbinding over verschil van inzicht tussen ‘Driebergen’ en het IVC over de oplevering van C2000 (

http://www.verbinding.tv/verschil-tussen-driebergen-en-ivc-over-oplevering-c2000/). Waar de IVC-organisatie, verantwoordelijk voor de Implementatie Vernieuwing C2000, heel positief was over de migratie naar het nieuwe C2000-netwerk, blijven de technische mensen van de politie in Driebergen zeer sceptisch. ‘IVC’ houdt vol dit jaar nog te migreren, ‘Driebergen’ voorspelde weer vertraging. Zelf tot september 2020.

verbindingMigratie C2000 nog niet aan de orde