Ministerie Justitie & Veiligheid onderzoekt risico’s China voor C2000

verbindingAlgemeen

Het ministerie van Justitie & Veiligheid gaat een onderzoek instellen naar de technische ICT-oplossing die Hytera als onderdeel van de vernieuwing van C2000 realiseert. Dit doet het ministerie naar aanleiding van twijfels over de betrokkenheid van China bij het nationale veiligheidsnetwerk.

 

In de Tweede Kamer waren vragen gesteld over het feit dat een Duitse dochteronderneming van een Chinese aandeelhouder betrokken is bij de vernieuwing van het C2000-communicatiesysteem leidt. Vooral de VVD wil weten of er specifieke risico’s zijn met betrekking tot sabotage van het systeem door een vreemde mogendheid.

Minister Grapperhaus: “Gelet op de vragen die zijn gerezen door de betrokkenheid van een Chinese aandeelhouder heb ik Xebia gevraagd om een security audit uit te voeren op de technische ICT-oplossing die Hytera als onderdeel van de vernieuwing van C2000 realiseert.”

Ook schakelt de minister het Nationaal Bureau Verbindingsbeveiliging (NBV) van de AIVD in om hem te adviseren. “Ik zal passende maatregelen nemen wanneer daartoe aanleiding is”, aldus Grapperhaus in een brief aan de Kamer.

verbindingMinisterie Justitie & Veiligheid onderzoekt risico’s China voor C2000