Motorola sluit partnerschap met Ericsson voor mobiele PTT-communicatie over LTE

verbindingAlgemeen, LTE

Motorola Solutions en Ericsson gaan samenwerken aan de ontwikkeling van next-gen push-to-talk-communicatietechnologie voor de publieke-veiligheidssector. Daarmee willen de bedrijven traditionele radiocommunicatie integreren met LTE-breedbandnetwerken, om zo de communicatiemogelijkheden voor publieke-veiligheidsdiensten te vergroten. In eerste instantie zal nieuwe technologie worden toegepast en getest in Australië.

Een derde partij die bij de samenwerking is betrokken, is Telstra, een grote Australische aanbieder van mobiele apparatuur en breedbandinternet. Telstra zal de concepten die Motorola en Ericsson ontwikkelen testen op zijn Australische LTE-netwerk, en daarnaast participeren in internationale standaardisatie-platformen om bij te dragen aan oplossingen die aansluiten bij de wensen van eindgebruikers in de veligheidssector.

Volgens de samenwerkingspartners brengt de overeenkomst “de flexibele en efficiënte netwerk-infrastructuur van Ericsson samen met Motorola’s kennis rond missiekritische communicatiemiddelen en Telstra’s uitgebreide netwerk en ervaring met next-gen communicatiestandaarden en –middelen.“ De ontwikkeling van next-gen push-to-talk-technologie is belangrijk met betrekking tot de opkomst van LTE als communicatieplatform voor de publieke veiligheid. Het vergroot de MCC-mogelijkheden van de huidige LMR-netwerken. In het publieke veiligheidsdomein wordt steeds meer gebruikgemaakt van verschillende databronnen; om ervoor te zorgen dat hulpverleners en beveiligers sneller de juiste beslissingen kunnen nemen, moet datacommunicatie worden gecombineerd met traditionele spraakcommunicatie. De huidige LMR-systemen zullen de komende jaren weliswaar een belangrijke rol blijven spelen, maar interoperabiliteit van next-gen PTT met bestaande Tetra- en P25-systemen zorgt daarbij voor meer communicatiemogelijkheden.

Voorbeelden
Een paar voorbeelden van de gestandaardiseerde oplossingen die binnen het samenwerkingsverband tussen Motorola, Ericsson en Telstra worden ontwikkeld:
• Geoptimaliseerde PTT-latency, om vertraging bij gesproken communicatie te minimaliseren
• Integratie van flexibel groepsgesprek-management tussen radio- en breedbandnetwerken
• Gespreksprioritering voor LTE-apparatuur zoals smartphones, tablets en desktop-pc’s.

Volgens Bruce Brda, executive vice president Products en Services bij Motorola Solutions, draagt de betrokkenheid van Motorola bij dit initiatief bij aan de ontwikkeling van standaarden en technologie die de mogelijkheden van missiekritische LMR-netwerken voor het publieke veiligheidsdomein vergroten: “Dit project vormt een onderdeel van onze visie op slimme publieke veiligheid – Next-Generation Mobile Intelligence. Het gaat er daarbij om dat we een dynamische combinatie van technologieën gaan inzetten die helpen de publieke veiligheid te verbeteren. Door meer professionals in die sector met elkaar te verbinden, wordt het situationeel bewustzijn – en daarmee de effectiviteit van ingrijpen – van first responders vergroot.”

Telstra is momenteel bezig met het uitrollen van LTE over het Australische grondgebied. Eind juni 2017 moet 99 procent van dat grondgebied zijn gedekt via Telstra’s LTE-netwerk.

verbindingMotorola sluit partnerschap met Ericsson voor mobiele PTT-communicatie over LTE