Netwerkoperators slaan handen ineen bij langdurige storing mobiel telefoonverkeer

verbindingNieuws

Regional_roaming_NLICT

KPN, T-Mobile en Vodafone helpen elkaar als vanwege een ernstige storing het mobiele netwerk van een van de drie in een deel van Nederland uitvalt. Nederland is het eerste land ter wereld waar een noodvoorziening op deze manier beschikbaar is.

Dankzij regional roaming kunnen klanten in het geval van een langdurige storing bij hun netwerkoperator tijdelijk bellen en sms’en via het netwerk van een van de twee andere operators. Dat is mogelijk in het gebied waar een storing optreedt, die naar verwachting langer duurt dan drie dagen en meer dan 500.000 klanten treft.

Draaiboek
Na een ingrijpende storing in april 2012 verzocht Minister Kamp van Economische Zaken de sector om verder te onderzoeken hoe operators bij grote storingen het bel- en sms-verkeer van elkaar over kunnen nemen. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben daarvoor nu de noodzakelijke technische en juridische voorzieningen getroffen. De afspraken zijn vastgelegd in een draaiboek, dat in werking treedt op verzoek van een operator die wordt getroffen door een langdurige storing.

Complimenten
Minister Kamp: “Nederland heeft een van de meest betrouwbare infrastructuren voor mobiele telefonie, met volop keuzevrijheid voor consumenten en zakelijke klanten. Als er onverwachts een grote storing optreedt dan rekenen mensen er op dat zij toch bereikbaar blijven voor hun familie, vrienden of relaties. Complimenten aan de drie operators voor het feit dat ze dat voor hun miljoenen klanten nu mogelijk maken. Ook voor de Nederlandse economie is het van groot belang dat mensen en bedrijven bereikbaar blijven.”

Noodvoorziening
Namens de sector benadrukt Lotte de Bruijn, directeur van branchevereniging Nederland ICT, het unieke karakter van de samenwerking. “Nederland is het eerste land ter wereld waar mobiele operators afgesproken hebben elkaar op zo’n proactieve manier en op zo’n schaal te helpen. Het belang van de klanten staat daarbij voorop. Met regional roaming is de kwaliteit en continu├»teit van de mobiele infrastructuur naar een nog hoger plan gebracht. Het is echt een noodvoorziening, waarvan we eigenlijk hopen dat we hem nooit nodig zullen hebben. Gelukkig kunnen operators zelf de meeste storingen opvangen met voorzieningen in het eigen netwerk”, aldus De Bruijn.

verbindingNetwerkoperators slaan handen ineen bij langdurige storing mobiel telefoonverkeer