Nieuwe tender IBARC, weer onenigheid

verbindingAlgemeen

De nieuwe tender voor DMO-portofoons voor de brandweer levert opnieuw klachten op. Minstens twee potentiele aanbieders van portofoons hebben aangegeven dat de tender geschreven zou zijn in de richting van gewenste apparatuur. Zo zou eerlijke marktwerking niet mogelijk zijn, vinden ze.

 

De portofoons zijn onderdeel van de zogenoemde IBARC2. Het gaat om de aanschaf van radio communicatie apparatuur ten behoeve van de Brandweer (objectcommunicatie en randapparatuur C2000/P2000) inclusief accessoires en onderhoud.

IBARC2 is al jaren een hoofdpijndossier voor de brandweer, vanwege niet goed opgestelde aanbestedingen en juridische problemen. Volgens de markt is de laatste aanvraag naar toestellen van Sepura toegeschreven. In de Nota van Inlichtingen wordt daar naar gevraagd: “De RSM is functioneel herkenbaar te maken in de kleuren blauw, rood, oranje, geel en zwart. Dit kan bijvoorbeeld door een wisselbaar front of andere gekleurde aanduiding. De vraag zoals gesteld lijkt geschreven op een partij waarbij de gedachte is dat dit Sepura betreft, kan er ook volstaan worden met 5 ander onderscheidende kleuren.” Volgens het tenderteam van de brandweer staat de kleurenkeuze vast.

 

Klachtencommissie

De woordvoerder van de Brandweer bevestigt dat er rumoer is. “Het klopt dat er twee klachten zijn binnen gekomen. We mogen tijdens een lopende aanbesteding geen details communiceren. Over de inhoud van de klacht kunnen wij vanuit de bescherming van de klager geen mededelingen doen. Er bestaat – zoals het hoort – een Klachtencommissie, dit orgaan is standaard in onze procedure meegenomen. Zij behandelen de klachten. We zitten nu in de ‘Nota van inlichtingenfase’. Dit betekent dat de aanbesteding is gepubliceerd, en dat regio’s tot gisteren in de gelegenheid waren om vragen te stellen. De vragen en de antwoorden worden in een Nota van Inlichtingen gepubliceerd via Tenderned.”

 

[noot: correctie 10:48 uur. Objectportofoons vervangen door DMO]

 

verbindingNieuwe tender IBARC, weer onenigheid