Nokia neemt Alcatel-Lucent over voor 15,6 miljard euro

verbindingAlgemeen

Het Finse concern Nokia neemt het Franse telecommunicatiebedrijf Alcatel-Lucent over voor een bedrag van 15,6 miljard euro. Nokia onderzoekt nog wat het moet doen met zijn tak voor locatiediensten, waardoor een verkoop tot de mogelijkheden behoort.

Met de overname ontstaat een groot Europees telecomconcern met 40.000 onderzoeksmedewerkers en een r&d-budget van 4,7 miljard euro, claimt Nokia. De bedrijven gaan zich gezamenlijk op de ontwikkeling van technologie voor groeimarkten als die voor 5g, cloudnetwerken, sensors en imaging richten.

Om de Franse inbreng te benadrukken richt Nokia een fonds met budget van 100 miljoen euro op dat start-ups in Frankrijk op het gebied van internet-of-things gaat ondersteunen. Daarnaast komt er een onderzoeksfaciliteit op gebied van digitale beveiliging in Frankrijk.

Het hoofdkantoor van Nokia blijft echter in Finland en het bedrijf zal de naam Nokia Corporation dragen. Nokia verwacht dat de overname in de eerste helft van 2016 afgerond kan worden. Al in 2013 verschenen er berichten dat Nokia interesse had in Alcatel-Lucent. Onduidelijk is nog wat er met de Here-tak van Nokia gaat gebeuren. Die tak, verantwoordelijk voor de plattegronddiensten, zou in de etalage komen, volgens eerdere geruchten. Nokia zelf zegt alle strategische opties te bekijken en dat een verkoop mogelijk, maar niet zeker is.

 

verbindingNokia neemt Alcatel-Lucent over voor 15,6 miljard euro