Nadat de politie de uitvraag naar mobilofoons twee weken geleden introk, is veel onrust ontstaan in de markt. Vrijwel alle leveranciers zijn ‘pissig’ vanwege de onduidelijkheid rond de ARC. Door slechte communicatie vanuit politie is de markt aan het speculeren over het waarom van de onduidelijkheid.
Het steekt marktpartijen dat na twee jaar bezig te zijn geweest met de ARC, plotseling een gedeelte van de tender van de markt wordt gehaald. Des te meer omdat de redenen voor het terugtrekken ‘vaag’ zouden zijn.
Binnen de ARC leek het duidelijk. Deelnemers konden een plek binnen een raamcontract ‘winnen’. Bedrijven die binnen het raamcontract vielen, mogen op elk van de zes kavels inschrijven. Zo zouden er drie ‘batches’ komen voor 12.000 portofoons. Eind 2016 zou er een mobilofoon-batch van 10.000 stuks, inclusief accessoires zijn. Die laatste werd onlangs ingetrokken.
Tijdlijn
De vreemde tijdlijn rond de ARC zorgt voor speculaties in de markt. Oorspronkelijk zou bijvoorbeeld de beslissing rond de gunning van het mobilofoongedeelte op 7 maart zijn. Dat werd zonder reden uitgesteld naar 14 maart en een paar dagen later helemaal van de agenda afgevoerd. De politie gaf aan dat ‘door gewijzigde behoeftestelling’ de uitvraag werd ingetrokken en dat er een nieuwe uitvraag zou komen. De politie weigert meer duidelijkheid te verschaffen. Woordvoerder Robbert Salome: “Over lopende inkooptrajecten binnen deze raamovereenkomst worden geen mededelingen gedaan anders dan naar de betrokken leveranciers. Onze terughoudendheid om richting de Verbinding te communiceren komt voort uit juridische belemmeringen die gelden voor inkooptrajecten. Voor wat betreft de uitvraag kunnen we alleen melden dat deze opnieuw is uitgezet onder de zogenoemde rokpartijen.”
Geruchten
In de markt circuleren nu twee geruchten. Het eerste verhaal is dat de politie zelf is geschrokken van de uitkomst van de uitvraag van de mobilofoons. Verschillende partijen denken dat een merk volgens het puntensysteem gewonnen heeft, waar binnen het korps zelf weinig draagvlak voor is. Algemeen bekend is dat veel agenten voorkeur hebben voor hun huidige merk portofoons en mobilofoons. Een ander merk zou bij deze gebruikers in slechte aarde vallen. Dit wordt gevoed doordat de politie het heeft over ‘gewijzigde behoeftestelling’, maar niet meer informatie wil delen.
Het tweede gerucht is dat de politie zich zorgen maakt over de positie van Sepura. Het Britse bedrijf staat al een tijdje op het punt om gekocht te worden door Hytera. Dat proces duurt echter langer dan gedacht (zie hier). De angst bestaat dat, wanneer de overname door Hytera afketst, de toekomst van Sepura in het gedrang komt.
Over deze geruchten zegt politiewoordvoerder Salome: “De politie herkent zich absoluut niet in de geruchten die in het artikel worden beschreven.”
Ondanks dat aan de deelnemende partijen ten strengste is verboden om informatie te delen, sijpelt toch nieuws door. De informatie voor dit artikel is geverifieerd door de redactie. De bedrijven binnen het raamcontract zijn (op alfabetische volgorde): ABIOM Communication Systems B.V., AEG Belgium N.V., Hytera Mobilfunk GmbH, Koning & Hartman B.V., Lumidee B.V.,Vanderkooij Telecommunicatie B.V. De totale waarde van het perceel ligt rond de 15 miljoen euro.