Oplossing nabij voor verstoringen spoor door gsm-frequenties

verbindingNieuws

 

Alle middelen om verstoringen van de communicatiesystemen voor het spoor door gsm-frequenties aan te pakken, zijn binnenkort beschikbaar. Dit meldt SpoorPro op haar website. Oplossingen werden uitgebreid besproken tijdens tijdens de derde GSM-R Interference Workshop die werd gehouden bij de European Railway Agency in het Franse Valenciennes afgelopen dinsdag. De workshop was een initiatief van de Europese Commissie en werd bijgewoond door ruim zeventig experts uit onder meer de spoorsector, telecomsector en industrie.

De Europese spoorsector vreest dat de veiligheid op het spoor in gevaar komt doordat de nieuw uitgegeven frequenties dichtbij het communicatiesysteem voor het spoor GSM-R liggen. In september maakte het ministerie van Economische Zaken bekend 19 miljoen euro uit te trekken om de verstoringen die in Nederland ontstaan door de uitrol van het 4G-netwerk op te lossen. Ook in Europees verband worden al langer de koppen bij elkaar gestoken.

Interoperabiliteit
De verschillende sprekers tijdens de GSM-R Interference Workshop in Frankrijk gaven een update over de middelen die beschikbaar zijn om de problematiek aan te pakken. De spoorvervoerders zullen op korte termijn van radio-apparatuur gebruik kunnen maken dat minder gevoelig is voor verstoringen. De sprekers vertelden verder hoe de processen straks worden gecoördineerd en hoe de autorisatie gaat plaatsvinden om de verstoringen te voorkomen.
Het is de bedoeling dat deze problematiek op Europees niveau wordt aangepakt, zodat spoorvervoerders bij het passeren van de grens niet opnieuw met verstoringen kampen. Met name spoorgoederenvervoerders hebben hiermee te maken. Er zijn al een paar lidstaten die hiermee succesvolle proeven hebben gedaan.

Voortgang
Er staan nog een aantal zaken open, zoals een update van de radiospecificaties en de vorming van het coördinatieproces. De GSM-R Interferences Follow up Group zal hier de voortgang van bewaken.

verbindingOplossing nabij voor verstoringen spoor door gsm-frequenties