Oprichting landelijke meldkamer uitgesteld

verbindingAlgemeen

 

Het kabinetsplan voor het oprichten van één Landelijke Meldkamerorganisatie (LMO) blijkt niet haalbaar. Daarom gaat het huidige voorstel op de lange baan, laat minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) weten in een brief aan de Tweede Kamer.

‘Betrokken partijen hebben het met elkaar niet zo georganiseerd, dat de opdracht om te komen tot een LMO binnen de huidige afspraken van tijd en geld gerealiseerd kan worden’, aldus de minister.

Het eerste kabinet-Rutte besloot in 2010 dat er een landelijke meldkamer moet komen voor alle 112-oproepen. Dat moet geld besparen en ervoor zorgen dat burgers sneller en beter worden geholpen. Maar de fusie van de 22 regionale meldkamers blijkt moeilijker dan gedacht. Daarom is ‘heroriëntatie’ nodig, concludeert de minister.

Aanpassen transitietraject
Het einddoel, de oprichting van een landelijke meldkamerorganisatie op maximaal 10 locaties blijft overeind, maar de weg ernaar toe wordt aangepast.
‘De prioriteit moet liggen bij de regionale samenvoegingstrajecten en het vormen van de landelijke ICT die noodzakelijk is om de 10 meldkamers als één virtuele organisatie te laten samenwerken’, zo schrijft de minister.

 

verbindingOprichting landelijke meldkamer uitgesteld