Opzet tender ‘nieuwe nieuwe C2000’ toont falen huidig C2000

verbindingAlgemeen

De marsroute van het ministerie naar het ‘nieuwe nieuwe C2000’ – gebaseerd op 4G portofonie, is duidelijk. In een gisteren uitgegeven tender vraagt de politie om een push-to-talk-dienst voor (uiteindelijk) 60.000 gebruikers, waarbij 25.000 van hen tegelijkertijd met elkaar kunnen communiceren. Te leveren: zo spoedig mogelijk.

 

Vorig jaar kondigde minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) al aan: er komt snel een aanvraag voor een opvolger van het door Hytera geleverde nieuwe C2000. De tender voor het ‘nieuwe nieuwe C2000’ lijkt nu gepubliceerd en het is duidelijk dat het document afrekent met het (nog regelmatig rammelende) Hytera-netwerk.

Wat moet het ‘nieuwe nieuwe C2000’ worden? Eigenlijk precies wat het oude C2000 was, maar dan via 4G. Uit het tenderdocument: “De push-to-talk dienst moet zoveel mogelijk aansluiten bij de beleving die de C2000 communicatieinfrastructuur biedt, zodat de gebruikers en centralisten met een minimum aan extra training gebruik kunnen maken van de Push-to-Talk dienst. De push-to-talk dienst dient radiobedienfunctionaliteit te hebben waarmee communicatie tussen de centralist en de gebruiker en de gebruikers onderling kan worden ondersteund. Tot slot is het essentieel dat de push-to-talk dienst een noodknopfunctionaliteit kent, waardoor het mogelijk is om een noodoproep met voorrang boven het overige berichtenverkeer af te handelen.”

De tekst van de aanbesteding legt ook duidelijk bloot wat er nog mis is met het Hytera-netwerk. Er is namelijk heel snel een reserve-systeem nodig. “Gelet op het missiekritische karakter van de push-to-talk dienst en de noodzaak om spoedig een actieve fallback voor de C2000-communicatieinfrastructuur te hebben kan de politie zich een dergelijke vertraging niet veroorloven.”

 

Onvoldoende dekking

Primair moet het nieuwe 4G-net een fallback met een hoge beschikbaarheid zijn voor het geval de communicatie via de C2000 Communicatieinfrastructuur tijdelijk wegvalt. Maar het dient in de grensgebieden al als semipermanente dienstverlening “op plaatsen waar de C2000 communicatieinfrastructuur structureel onvoldoende dekking heeft.”

Pijnlijker is wellicht een aantal punten uit het lijstje met risico’s. Zo wil de politie één hoofdaannemer, om “het fingerpointen” te voorkomen – blijkbaar een euvel in het huidige traject. Ook de zin “De verantwoordelijkheden tussen de diverse contractpartijen kunnen minder scherp afgebakend zijn, zeker op de demarcatiepunten”, vertelt veel over de onderlinge sfeer tussen kamp-Hytera en de politie.

 

‘Big bang’

Wat zoekt de politie precies? Een 4G-portofoon-oplossing waar ten minste 25.000 gebruikers tegelijk kunnen communiceren en waar 1000 gelijktijdig actieve gespreksgroepen mogelijk zijn. Daarbij moet de push-to-talk-dienst schaalbaar zijn tot 60.000 gelijktijdig actieve devices, 15.000 gespreksgroepen, 5.000 gelijktijdig actieve gespreksgroepen en 300 gelijktijdig actieve radiobediensysteem-accounts.

Deze opbouw past perfect in het idee om C2000 via tetra uit te faseren en 4G-portofonie te introduceren. Als eersten zullen de KMAR en de douane-medewerkers gebruik maken van 4G. Als dat goed gaat, volgen ambulances en brandweer. En als dat goed gaat zullen stap voor stap de politiemensen overgaan op 4G. Zo voorkomt het ministerie een ‘big bang’, zoals eerder dit jaar wel het geval was bij de overstap van het Motorola-net naar Hytera.

 

De tender is hier te downloaden: https://portal.negometrix.com/index.cfm?action=sourcing:__requestform.design_documents&document=669B0DF4-CA8E-60C6-2A98273ED4CEDC47&element_id=14081

verbindingOpzet tender ‘nieuwe nieuwe C2000’ toont falen huidig C2000