Pager-diensten verdwijnen in Japan, na vijftig jaar trouwe dienst

verbindingAlgemeen

Japan zal binnenkort geen pagers meer hebben. De enige provider van de dienst, Tokyo Telemessage, kondigde aan in september te stoppen. Reden: overbodig vanwege mobiele telefoons.

 

Er zijn nog ongeveer 1.500 abonnee bij Tokyo Telemessage Inc., inclusief mensen die in ziekenhuizen werken en de voorkeur geven aan het apparaat omdat het geen elektromagnetische golven uitstraalt. Het huidige servicegebied van het bedrijf omvat de prefecturen Saitama, Kanagawa en Chiba, evenals Tokio.

Tokyo Telemessage is van plan een nieuwe radiodienst te starten met behulp van de frequenties die zijn toegewezen aan semafoons. President Hidetoshi Seino zei dat het regeringen in andere regio’s informatie zal verstrekken om rampenhulpoperaties efficiënter te kunnen beheren.

Beeper-diensten zijn in juli 1968 begonnen in de 23 afdelingen van Tokio met Telephone Public Corp., een voorloper van NTT Corp., en verspreidden zich uiteindelijk over het hele land. Ze wekten een sterke vraag van ziekenhuizen, bedrijven en overheidsinstellingen, waarbij het aantal abonnees 10 miljoen bedroeg in 1996.

De populariteit van piepers groeide in de jaren negentig met vrouwelijke middelbare scholieren die fervente fans werden; ze bedachten slimme cijfercombinaties om berichten uit te wisselen. Met de functie konden gebruikers bijvoorbeeld korte numerieke berichten verzenden, zoals ‘0840’, wat in de Japanse taal kan worden uitgesproken als ‘ohayō’ (goedemorgen). Andere berichten die dit patroon volgden, waren “0833” of “oyasumi” (goede nacht) en “0906” of “okureru” (ik kom te laat).

De draadloze apparaten waren ook te zien in tv-series en liedjes en werden een symbool voor deze tijd. Het aantal pager-dienstabonnees piekte in 1996 tot 10,61 miljoen. Maar rond die tijd nam het gebruik van mobiele telefoons toe, waardoor piepers werden vervangen. De ene aanbieder na de andere beëindigde hun service in de jaren die volgden. NTT Docomo Inc., de mobiele eenheid van NTT, beëindigde in 2007 de pager-service en liet alleen regionale operatoren zoals Tokio Telemessage achter. Vorig jaar beëindigde Okinawa Telemessage, gevestigd in Naha, Okinawa, de service. Tokyo Telemessage heeft ooit faillissement aangevraagd maar is door een ander bedrijf gekocht en heeft de pager-service voortgezet.

verbindingPager-diensten verdwijnen in Japan, na vijftig jaar trouwe dienst