Politie doet marktconsultatie bodycams

verbindingAlgemeen

De politie start een marktonderzoek naar webcams. Met de marktconsultatie wil de politie inzicht krijgen in de mate waarin de eisen van de dienders ook haalbaar zijn in de markt. Daarnaast hoopt de politie de markt en de diverse partijen beter in beeld te krijgen.

 

Eerder dit jaar gaf de politie al aan dat ze de bodycam een waardevolle toevoeging voor de uitoefening van politiewerk vonden. Dat bleek uit experimenten en onderzoek in alle politie-eenheden. Professioneel gebruik van de camera’s kan het de-escalerende effect van het politieoptreden versterken. Toen gaf de politie aan tweeduizend bodycams aan te willen schaffen.

Opvallend is dat de politie in de aanbestedingsdocumenten specifiek aan de aanslag in Kanaleneiland van 18 maart refereert. Bij zulke ‘calamiteiten’ moeten volgens de eisen de beeld- en audio-opnames na plaatsing van de bodycam in de docking station technisch binnen 10 minuten zijn geüpload en op de werkplek in te zien zijn. Bij ‘normale’ escalaties gedurende de dienst moeten de beelden na plaatsing van de bodycam in de docking stations technisch binnen 2 uur zijn geüpload en te zien zijn.

De behuizing van de camera moet stof- en waterdicht zijn (IP67, -6 stofdicht, 7 waterdicht-). De beeld- en geluidsopname moet kwalitatief zodanig zijn, dat dag en nacht bij normale weersomstandigheden op een afstand van 8 meter of beter bijvoorbeeld een gezicht en/of kenteken herkenbaar gefilmd wordt.

Deadline voor de aanbesteding is 1 november 2019 om 17.00 uur.

verbindingPolitie doet marktconsultatie bodycams