Politie trekt desnoods onrechtmatig 4,2 miljoen euro uit voor portofoons

verbindingAlgemeen

De politie schaft versneld portofoons aan tot een bedrag van 4,2 miljoen euro. De aanschaf kan in strijd zijn met de regels. Minister Van der Steur neemt dat echter voor lief, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

 

De versnelde aanschaf van de portofoons komt vanwege het vernieuwde C2000-netwerk. Portofoons en mobilofoons worden geprogrammeerd om gebruik te kunnen maken van de extra frequentieruimte die is voorzien voor extra capaciteit bij evenementen en grootschalig optreden. Daar waar nodig zullen enkele organisaties (een deel van) hun apparatuur voor de overgang van het oude naar het nieuwe netwerk vervangen.

“Ik heb de kolommen verzocht scenario’s te ontwikkelen voor situaties waarin de aanschaftermijn niet overeen zou komen met de migratie naar het vernieuwde netwerk”, schrijft de minister. “De politie heeft hierop aangegeven voor de migratie een beperkt deel van haar randapparatuur te moeten vervangen door middel van een versnelde aanschaf van portofoons tot een bedrag van ca € 4,2 miljoen. Deze aanschaf kan betekenen dat niet aan alle regels wordt voldaan zodat dit een financiële onrechtmatigheid tot gevolg kan hebben. De financiële onrechtmatigheid zal, indien ook als zodanig beoordeeld door de accountant, worden opgenomen in de bedrijfsvoeringparagrafen van de jaarrekeningen van de politie van de betreffende jaren.”

verbindingPolitie trekt desnoods onrechtmatig 4,2 miljoen euro uit voor portofoons