Problemen bij uitvoering portofoons IBARC

verbindingAlgemeen

De uitrol van de IBARC verloopt niet volgens plan. De combinatie van de portofoon, accessoires en helmen en maskers zorgt voor problemen. Er wordt gezocht naar aanpassing van of de nekflappen of de accessoires.

 

Vanuit diverse brandweerkorpsen komen klachten over de nieuwe apparatuur. Zo zou de combinatie HC-E van Savox in combinatie met de Motorola-portofoon geen goede zijn, vanwege interoperabiliteit. Brandweermensen klagen dat hierdoor de noodknop in de configuratie niet te gebruiken zou zijn. Een kleiner probleem was dat het membraan vroeger gemaakt was van metaal. Nu is dat kunststof en geleidt dat minder.

Frank Huizinga, woordvoerder van de brandweer, geeft toe dat de uitvoering van de IBARC nog niet naar wens verloopt. “Er is inderdaad een probleem met de helmsets en ademlucht-maskers. Korpsen die nu nieuwe helmen hebben aangekocht met gelaagde nekflappen waarbij de luidspreker/mic combinatie aan de buitenkant gemonteerd is, ervaren de medewerkers het geluid als te zacht. Er is overleg met de leverancier van de helmen en maskers. De oplossing richting is een aanpassing van de nekflap of een andere accessoire.”

De woordvoerder geeft aan dat er met de portofoons an sich niets mis is. “Maar er moet meer aandacht zijn voor het geheel, zoals de combinatie kleding, helm en masker in relatie tot de spraakverstaanbaarheid. Ons advies is om bij de aanbesteding van helmen en maskers een eis op te nemen ten aanzien van spraakverstaanbaarheid.”

 

Getest

Het is wel een vreemde ontwikkeling, dat na een zeer moeizame aanbesteding van de portofoons voor de brandweer niet is gekeken naar de combinatie van communicatiemiddelen en bijvoorbeeld de helmen. Huizinga: “De gekozen portofoon en diverse accessoires zijn conform de FTS uitvoerig getest door medewerkers van de deelnemende regio’s op spraakverstaanbaarheid en geluidsterkte. Tijdens deze testen zijn er geen problemen aan de orde gekomen die betrekking hebben op de portofoon. De constatering is dat er met de portofoon niets mis is. Het IFV voert al onderzoek uit naar normeringen en samenstel van persoonlijke beschermingsmiddelen.”

verbindingProblemen bij uitvoering portofoons IBARC