RAV HM introduceert VIL

verbindingAlgemeen

ambulance

VIL is per direct in gebruik genomen door de meldkamer van de RAV Hollands Midden. Tijdens de conferentie gaf Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, voorzitter veiligheidsregio Hollands Midden en lid van het Veiligheidsberaad, het startsein. Een film werd getoond waarin hij op een afgelegen locatie uitleg geeft hoe het in zijn werk gaat. VIL zorgt voor een snellere aanrijtijd en start van de zorgverlening door ambulancepersoneel.

Burgemeester Henri Lenferink: “Het komt in de regio Hollands Midden meerdere malen per week voor dat iemand de meldkamer belt en niet goed kan vertellen waar hij of zij zich bevindt. Dankzij de inzet van VIL kan de exacte locatie nu veel sneller worden achterhaald, waardoor ook sneller hulp wordt geboden. In de praktijk kan dit het verschil maken tussen leven en dood. Ik moedig de inzet van deze innovatie dan ook van harte aan!”
Pieter Haasbeek, Algemeen Manager RAV Hollands Midden: “We zijn er trots op dat RAV Hollands Midden VIL als eerste hulpdienst in Nederland in gebruik neemt. We bevelen de mogelijkheden hiervan echter ook van harte aan bij andere hulpdiensten.
Het belang van goede ambulancezorg staat voor ons altijd voorop en gezamenlijk kunnen we de zorg voor slachtoffers in de toekomst naar een nog hoger plan tillen.”

In de praktijk
Wanneer een persoon 112 belt en wordt doorverbonden met de meldkamer ambulancezorg in Hollands Midden, kan een centralist dankzij VIL de exacte locatiegegevens snel achterhalen. Op het moment dat de melder zijn locatie niet snel duidelijk kan maken, stuurt de centralist via het meldkamersysteem een sms met daarin een link. Wanneer de melder op zijn mobiele telefoon op deze link drukt, worden de GPS-coördinaten van zijn locatie achterhaald en via mobiel internet direct naar de meldkamer toegestuurd. De centralist stuurt vervolgens de ambulance naar de ontvangen locatie. De locatiegegevens worden gedurende de melding enige tijd bijgewerkt, zodat de exacte locatie zeer nauwkeurig kan worden bepaald, zelfs wanneer de gebruiker nog in beweging is.

verbindingRAV HM introduceert VIL